Fans van klassieke hoofdtelefoons die over of op de oren passen, vragen zich wellicht af of een in-earhoofdtelefoon aan de highend kan meespelen. Want daar hoort de IE800 thuis, al was het maar vanwege het prijskaartje van 600-700 euro. Maar wie een beetje thuis is in bijvoorbeeld de opnamewereld, weet dat in-ears best wel professionele niveau's kunnen halen. Met aan de top apparaten zoals op maat gemaakte Ultimate Ears-sets.

Met de IE800 wil Sennheiser aantonen dat ook zij premium-in-ears kunnen bouwen, zonder het pad te bewandelen van monitors op maat van individuele oren gemaakt.  Of dat qua klank geluk, komt wat verder aan bod.

Maar één nadeel heeft een in-earset ten opzichte van een klassieke hoofdtelefoon: het is heel moeilijk om er op designvlak iets mee te doen. Waar pakweg de HD700 (lees hier de test) een zeer treffend ontwerp presenteerde, zijn er wat minder mogelijkheden bij de IE800 om op te vallen. Een in-earsset is immers net een toestel dat uiterst compact moet zijn, want anders krijg je het niet geplaatst in je oren.

Toch krijg je bij het uitpakken van de IE800 best een gevoel dat dit niet een doordeweekse set is. Nochtans is de verpakking zelf nogal minimalistisch en straalt het niet veel luxe uit. De laatste tijd hebben we op de redactie een aantal hoofdtelefoons van 300 tot 400 euro zien passeren, en die gaven toch meer een gevoel dat je iets speciaal gekocht had. Gelukkig is het lederen etuitje dat je er bij krijgt wel mooi - en dat is wel het belangrijkste.

In de doos vind je verder nog een reeks rubberen adapters, mooi gepresenteerd in een soort schaaltje, en een instrumentje om ze proper te maken. In tegenstelling tot goedkopere in-ears, zijn de IE800's voorzien van een handig kliksysteem zodat je zonder geknoei ooradapters kan verwisselen en snel de juiste pasvorm vindt. Belangrijk, want om alles uit deze in-ear te halen moet je zorgen dat ze perfect in je oorkanaal zitten - en daar blijven.

De IE800-drivers zitten gehuisd in een keramische behuizing met twee opvallende baspoorten aan de achterkant. Dat oogt niet enkel bijzonder, maar zorgt er tevens voor dat je de driverbehuizing wat beter kan vastnemen. Dat is handig als je onderweg de IE800's opnieuw in je oren moet proppen.

De IE800 bezit een wat dikkere kabel die bij gebruik geruisloos blijft. Het lijkt ons ook een snoer dat niet gauw in de knoop raakt. De lengte is eerder afgestemd op mobiel gebruik, maar via een jack halverwege kan je een langere kabel - die je apart koopt - aanbrengen.