Geluid

Review: Sharp GX-BT7

De Sharp GX-BT7 zal zeker niet onbesproken blijven in je woonkamer. De distinctieve looks doen ons nog het meest denken aan een of ander ruimteschip. Die indruk wordt nog versterkt eens je de dock aan zet. Met een sissend geluid schuiven de twee luidsprekers wat naar buiten en onthullen de blauwe ledverlichting. Het effect is misschien wat te dramatisch maar best wel leuk.

Wie op zoek is naar een onopvallende dock mag deze overslaan. Zolang hij uitstaat is de combinatie van zilver plastiek, zwarte stof, en uitgesproken vorm gewoon een accent in een moderne woonkamer. Maar als hij aan staat kan je de blauwe leds niet uitschakelen, en dat oogt eerder kitscherig. Je kan ze gelukkig wel wat dimmen.

,

NFC (Near Field Communication) is een bijzonder handige manier om een smartphone of tablet te koppelen aan een Bluetooth dock. Het volstaat je smartphone even tegen het NFC-logo te tikken en de verbinding wordt volledig automatisch tot stand gebracht. De eerste keer duurt dat wat langer, maar NFC regelt werkelijk alles voor je. Het schakelt Bluetooth aan, koppelt smartphone en dock met elkaar en legt de muziekverbinding.

Sharp levert de GX-BT7 met twee NFC –pucks, compleet met velcro-lapjes om die ergens handig op te hangen. Hang er eentje op in buurt van de zetel in de salon bijvoorbeeld, en eentje aan de ingang van de kamer waar de dock staat. Als je binnen komt of gaat zitten volstaat het om je smartphone even tegen de puck te houden en dock springt tot leven. Hij wordt aan gezet, verbonden en de muziek begint. Een tweede tik en alles wordt afgekoppeld en de dock gaat terug in standby. Erg handig, geloof ons vrij.

Daarnaast is de Sharp voorzien van een line-in ingang en USB-aansluiting. Die staan allebei naar omhoog gericht, net achter de bedieningstoetsen. Handig te bereiken, maar het oogt niet zo fijn als er kabels op aangesloten zijn.

De USB-aansluiting gebruik je voor drie dingen: je sluit er een iPhone/iPad op aan, een Android-toestel of een USB-stick met muziek. Dat laatste raden we toch niet echt aan. Vermits er geen display is heb je bijzonder weinig zicht op welke muziek eraan komt. Een stick met een favoriete playlist gewoon zijn gang laten gaan, is min of meer het enige gebruik.

Voor iOS of Android –apparaten is het daarentegen een erg goede optie. Je gebruikt de muziek-interface van je tablet en via de USB-kabel stuur je PCM-audio naar buiten. Voor iPad/iPhone levert Sharp zelfs een handige staander mee.

,

Leuk snoetje, handige aansluit-opties, daar hoort dan toch ook wel degelijke klank bij mogen we hopen? Helaas in dat opzicht schiet de Sharp wat te kort. De dock lijkt ons niet echt geschikt voor een grote woonkamer. Zodra je het volume te ver open draait, begint de klank vermoeiend en hol te klinken. Er is flink wat bas en behoorlijk wat hoog, maar het geheel is niet erg goed in balans. Daardoor klinkt het allemaal soms wat rommelig.

Om aan de klank te sleutelen is er een ‘ESound’-toets. Daarmee voeg je stereo expansie toe, om de klank een iets breder soundstage te geven. Slechts met matig succes, de ruimtelijkheid neemt toe maar erg aangenaam klinkt het niet. Via ‘Esound’ voeg je ook ‘bass boost’ toe. Dat werkt beter, de Sharp klinkt dan iets voller. Beide opties samen kan ook. Sleutel je liever zelf aan ‘treble’ en ‘bass? Geen probleem, ook dat kan, al schakel je dan wel alle ‘ESound’-effecten uit. Persoonlijk vonden we een eigen afstelling nog het beste.

,

De Sharp GX-BT7 is een Bluetooth-dock met een aantal goede features. De NFC-tags en de USB-aansluiting voor tablet/smartphones zijn bijzonder handig. Met zijn opvallend uiterlijk en bescheiden klank lijkt hij ons echter meer op zijn plaats in een studentenkamer dan in een woonkamer. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.