Eric  Beeckmans

Beeldkwaliteit

Dit model maakt gebruik van Sharps Quattron-technologie. Naast een rode, groene en blauwe subpixel heeft elke pixel ook een gele subpixel. Die technologie zorgt voor een zuiniger verbruik, meer kleur en mogelijk meer detail.

Het scherm laat al snel een zeer goede indruk na, met een uitstekende beeldverwerking. Zo beschikt deze Sharp over prima ruisonderdrukking, zowel voor willekeurige ruis als compressieruis. We zien zelden of nooit gekartelde randen op diagonale lijnen.

Dat ligt niet alleen aan een goede de-interlacing maar ook aan de ‘Subpixel controle’-instelling. Met de Quattron- technologie bestaat elke pixel uit vier subpixels in plaats van drie. Die kleinere subpixels geven de Sharp LC-60LE857E de mogelijkheid om diagonale lijnen nog gladder te maken. In een uitzonderlijk geval lijkt daardoor wat detail verloren te gaan, maar omdat dit verschijnsel uiterst zelden de kop op steekt adviseren we toch om deze instelling te activeren.

De bewegingsscherpte is eerder matig, tenzij je voor ‘ActiveMotion 800’ kiest, Maar die modus kost je meer dan 60 procent van de lichtopbrengst, waardoor ze enkel bruikbaar is als je in een verduisterde kamer kijkt. Ze levert dan wel haarscherpe beelden. ‘ActiveMotion 200’ lijkt dan weer een dubbele rand op te leveren, wat we eerlijk gezegd storender vinden dan een vage rand. De ‘High’-mode levert weinig winst, maar er zitten geen nadelen aan vast. Daarom is het de meest polyvalente keuze voor dit scherm.

Heb je een hekel aan schokkende panbeelden, selecteer dan bij ‘Film mode’ de ‘Advanced’- mode. Ingesteld op vijf levert die een redelijk vloeiend beeld zonder al te veel problemen. Tien is de keuze bij uitstek voor uitgesproken vloeiende beelden, maar dan krijg je wel eens af te rekenen met een sporadisch beeldartefact.

Het Quattron-scherm is in staat om een groter kleurbereik dan vereist te tonen. Van dat gegeven worden we zelden enthousiast, maar in dit geval oogt het resultaat mooi. Een aanrader als je van wat meer uitgesproken kleuren houdt. Wil je toch het standaard kleurbereik, zoek dan de instelling ‘Color gamut’ en selecteer ‘Standard’. Zelfs in die standaard instelling is groen nog steeds iets feller dan normaal, maar het is zeker geen zware fout.

De grijsschaal is dan weer voorbeeldig, net als de kleurtemperatuur. Het scherm levert ook een goede zwartwaarde en bijgevolg een prima contrast, maar het toont wel alle zwartdetail. Met ‘Actief contrast’ op ‘Standaard’ worden vooral de donkere tinten nog donkerder. De ‘Advanced ‘-instelling raden we af. Ze pompt de helderheid te veel op zodat het beeld ook aan detail verliest.

Mooi meegenomen is dat deze Sharp een zeer behoorlijke geluidskwaliteit levert met een bescheiden portie bas. Het blijft wat zwak om zo’n scherm te omkaderen, maar het klinkt in elk geval een stuk beter dan we gewend zijn van dunne televisies.

gerelateerde items