Beeld

Review: Sharp LC-60LE857E

Sharp leverde ons een 60-inch versie van de LE857E voor deze test, een vrij afwijkend formaat. Wie denkt dat vijf inch het verschil niet maakt, moeten we toch even terechtwijzen. Een 60-inch scherm levert 19 procent meer schermoppervlak dan een 55-inch scherm, en dat merk je wel degelijk in de praktijk.

Aan de andere kant moet je voor dit toestel ook een iets steviger schap voorzien. Met zijn 40 kilogram, voet incluis, is het beduidend zwaarder dan de concurrentie.

Het scherm is afgewerkt met een geborstelde aluminium rand boven en onder, wat deze Sharp een erg luxueus uiterlijk geeft. Het toestel heeft een goede selectie aansluitingen. Alle HDMI-ingangen staan zijwaarts gericht, maar er is voldoende plaats om de kabels weg te werken. Hou er wel rekening mee dat alle andere video-aansluitingen naar achter gericht staan, wat een strakke wandmontage licht hindert.

Het toestel beschikt niet over een ingebouwde draadloze netwerkaansluiting, maar wordt wel geleverd met een Wi-Fi-dongle. Die neemt een van de drie USB-aansluitingen in beslag. 

De afstandsbediening heeft een geborsteld pseudo-aluminium oppervlak, zodat ze mooi past bij de televisie. Helaas is de lay-out minder overtuigend. De meeste toetsen zijn te klein, zelfs erg belangrijke zoals volume en kanaal. Bovendien oogt de afstandsbediening nogal warrig.

Speel je media af, dan kan je die bedienen met afspeeltoetsen die op het scherm verschijnen of de D-pad, maar dat is niet altijd even duidelijk. 

De menu’s met instellingen zijn onveranderd gebleven. Ze verschijnen rechts van het scherm, terwijl het beeld licht verkleind wordt zodat je rustig verder kan kijken. De navigatie verloopt erg vlot en de menu’s zijn goed georganiseerd. Sharp heeft nu ook een ‘Content’-menu voorzien. Dat activeer je met de ‘Home’-toets, waarna het alle mogelijke activiteiten toont.

Zo ga je snel naar de USB- of netwerkmediaspeler, YouTube, Skype of Net TV. Ook die interface is erg vlot, en je vindt er zelfs een elektronische handleiding terug. Alhoewel die goed leesbaar en zeer volledig is, ontbreekt er wel een index en inhoudstabel van waaruit je rechtstreeks naar bepaalde delen van de handleiding springt.

,

Dit model maakt gebruik van Sharps Quattron-technologie. Naast een rode, groene en blauwe subpixel heeft elke pixel ook een gele subpixel. Die technologie zorgt voor een zuiniger verbruik, meer kleur en mogelijk meer detail.

Het scherm laat al snel een zeer goede indruk na, met een uitstekende beeldverwerking. Zo beschikt deze Sharp over prima ruisonderdrukking, zowel voor willekeurige ruis als compressieruis. We zien zelden of nooit gekartelde randen op diagonale lijnen.

Dat ligt niet alleen aan een goede de-interlacing maar ook aan de ‘Subpixel controle’-instelling. Met de Quattron- technologie bestaat elke pixel uit vier subpixels in plaats van drie. Die kleinere subpixels geven de Sharp LC-60LE857E de mogelijkheid om diagonale lijnen nog gladder te maken. In een uitzonderlijk geval lijkt daardoor wat detail verloren te gaan, maar omdat dit verschijnsel uiterst zelden de kop op steekt adviseren we toch om deze instelling te activeren.

De bewegingsscherpte is eerder matig, tenzij je voor ‘ActiveMotion 800’ kiest, Maar die modus kost je meer dan 60 procent van de lichtopbrengst, waardoor ze enkel bruikbaar is als je in een verduisterde kamer kijkt. Ze levert dan wel haarscherpe beelden. ‘ActiveMotion 200’ lijkt dan weer een dubbele rand op te leveren, wat we eerlijk gezegd storender vinden dan een vage rand. De ‘High’-mode levert weinig winst, maar er zitten geen nadelen aan vast. Daarom is het de meest polyvalente keuze voor dit scherm.

Heb je een hekel aan schokkende panbeelden, selecteer dan bij ‘Film mode’ de ‘Advanced’- mode. Ingesteld op vijf levert die een redelijk vloeiend beeld zonder al te veel problemen. Tien is de keuze bij uitstek voor uitgesproken vloeiende beelden, maar dan krijg je wel eens af te rekenen met een sporadisch beeldartefact.

Het Quattron-scherm is in staat om een groter kleurbereik dan vereist te tonen. Van dat gegeven worden we zelden enthousiast, maar in dit geval oogt het resultaat mooi. Een aanrader als je van wat meer uitgesproken kleuren houdt. Wil je toch het standaard kleurbereik, zoek dan de instelling ‘Color gamut’ en selecteer ‘Standard’. Zelfs in die standaard instelling is groen nog steeds iets feller dan normaal, maar het is zeker geen zware fout.

De grijsschaal is dan weer voorbeeldig, net als de kleurtemperatuur. Het scherm levert ook een goede zwartwaarde en bijgevolg een prima contrast, maar het toont wel alle zwartdetail. Met ‘Actief contrast’ op ‘Standaard’ worden vooral de donkere tinten nog donkerder. De ‘Advanced ‘-instelling raden we af. Ze pompt de helderheid te veel op zodat het beeld ook aan detail verliest.

Mooi meegenomen is dat deze Sharp een zeer behoorlijke geluidskwaliteit levert met een bescheiden portie bas. Het blijft wat zwak om zo’n scherm te omkaderen, maar het klinkt in elk geval een stuk beter dan we gewend zijn van dunne televisies.

,

De Sharp LC-60LE857E beschikt over een volledige set digitale tuners en kan via die tuners en de USB-aansluiting ook opnemen naar een harde schijf. Sluit je zo’n schijf aan, dan kan je bovendien ook live-tv pauzeren.

De mediaspeler is behoorlijk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Via USB kunnen we nu nagenoeg al onze testvideo’s afspelen, inclusief ondertitels. Voor muziek ondersteunt de Sharp zelfs de FLAC-codec, al ontbreekt MP4-audio nog steeds in het lijstje. De muziekspeler leest ook geen tags en toont geen cover-art.

De DLNA-speler blijft wel problematisch. Dat we langs deze weg geen ondertitels zien verrast ons niet echt, maar we kunnen ook maar een zeer beperkte selectie videobestanden afspelen. Je vertrouwt dus best niet op de netwerkspeler, maar sluit gewoon een harde schijf of USB-stick aan.

Sharp zal vanaf dit jaar ook een smartphone-app aanbieden waarmee je de televisie bedient, maar die was nog niet beschikbaar op het moment van onze test. Skype zit ingebouwd in het toestel, maar de camera is optioneel. Naast YouTube vind je ook het Net TV-platform terug voor al je internetnoden, al is het aanbod nog steeds wat te mager.


,

Vind je extra’s niet zo belangrijk, dan heb je aan deze Sharp LC-60LE857E een groot scherm dat prima beeld en geluid levert. 

Bovendien weet het die eigenschappen te koppelen aan een vrij scherpe prijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.