Grote schermen zitten in de lift, maar bij 'groot' denken we eerder aan 55 inch. Sharp wil zich echter profileren met nog grotere maten. Met zijn 60-, 70- en 80-inch televisies neemt het voorlopig een vrij unieke plaats in de markt in. Voor onze vergelijkende test van grote tv-schermen (FWD Magazine 42, vanaf 26 juni in de kiosk) zagen we de LC-70LE835E al passeren. Die liet toen een erg goed indruk na, dus de vraag is of de 80-inch versie dat resultaat weet te evenaren.

Om één en ander in perspectief te plaatsen: deze 80-incher biedt vier keer meer schermoppervlak dan een 40-inch tv. En ten opzichte van een 55-inch tv biedt deze Sharp nog steeds bijna het dubbele schermoppervlak. Sharp mikt met dit toestel dan ook niet alleen op woonkamers, maar ook op horecazaken.

Zo’n reus kan je natuurlijk niet eender waar kwijt. Het toestel weegt 56 kilogram (inclusief voet), is 186 centimeter breed en 115 centimeter hoog. Zelfs in onze testruimte zitten we met deze afmeting eigenlijk aan onze limiet. En we hadden vier personen nodig om het veilig op te stellen. Wandmontage is mogelijk, maar meer dan ooit wil je voor dit toestel een stevige beugel én solide muur voorzien.

"Is 80 inch niet te groot voor de woonkamer?", vraag je je misschien af. Meestal adviseren we twee- tot driemaal de schermdiagonaal als ideale kijkafstand. Daarmee zou je voor dit toestel op vier tot zes meter uitkomen. Om de limieten af te tasten gingen we met z’n drietjes op twee tot drie meter zitten en staken we de Blu-ray-versie van Kill Bill in onze speler. Dat beviel erg goed.

En verrassend is dat niet, want die kijkafstand komt ongeveer overeen met wat we aanraden voor projectoren die ook nog steeds een Full HD-resolutie gebruiken. Maar het is wel iets om rekening mee te houden. Op deze korte afstand is de kijkervaring veel meer te vergelijken met een projector dan met een televisie. Misschien wil je er soms dus wel wat verder vandaan zitten.