Mobile

Review: Skullcandy Navigator

De Navigator is overigens niet de eerste hoofdtelefoon waarmee Skullcandy de aanval opent op het (iets) hogere prijssegment, want eerder deed het Amerikaanse merk al hetzelfde met Mix Master en de Aviator. 

Wie bekend is met die laatste, zal meteen de gelijkenissen opmerken tussen dat model en deze Navigator. Ze hanteren immers een gelijkaardige stijl, die zijn inspiratie haalt bij een klassieke Ray-Ban zonnebril.

Die link lijkt op het eerste gezicht misschien nogal ver gezocht, maar wanneer je de Navigator opplooit wordt de gelijkenis meteen duidelijk.
 


Daarnaast lijkt de styling haast op maat van het Apple-publiek ontworpen te zijn, iets wat met name opvalt bij onze witte testversie – de Navigator is ook verkrijgbaar in het zwart, blauw en roze.

Naast het Apple-witte kleurtje is er ook een in-line remote aanwezig die alleen met de iOS-toestellen van Apple werkt, opnieuw een duidelijke hint.

Opvallender is het verrassend hoge afwerkingsniveau in vergelijking met de Skullcandy-hoofdtelefoons die we in het verleden testten. Waar goedkopere modellen vaak overvloedig gebruikmaken van plastic onderdelen, gaat Skullcandy duidelijk een stap verder bij de Navigator.

Zo zijn de oorcups bevestigd op metalen rails, die op hun beurt zijn vastgeschroefd op stevige scharnierpunten. Zelfs de doodshoofdjes op de uiteinden van de met (simili)leder beklede hoofdband zijn gegraveerde exemplaren op een metalen blokje, geen goedkope prints of stickertjes. Kleine details, maar ze geven deze hoofdtelefoon toch net wat meer cachet. 
 


Toch is er nog één aspect dat we liever anders hadden gezien: de (plastic) afdekplaatjes op beide oorcups vallen qua materiaalkeuze een beetje uit de toon naast de andere onderdelen van de Navigator, wat de kwaliteitsindruk toch weer ietsje onderuit haalt. 

Leuk om weten is overigens dat Skullcandy er nog steeds een relaxte houding op nahoudt wat de garantie op deze hoofdtelefoons betreft. Een geruststellende gedachte moest er ooit toch eens iets kapot gaan.

,

In tegenstelling tot de eerder vernoemde Aviator, is deze Navigator een on-ear hoofdtelefoon. Met andere woorden: de oorkussens rusten op je oren, en niet er omheen.

Zo'n constructie is meestal wat minder comfortabel dan een over-ear model, maar dat valt bij de Navigator prima mee. Niet alleen zorgen de dikke, malse oorkussentjes voor een zacht contact met je oorschelpen, er wordt ook niet overdreven veel druk uitgeoefend langs die weg: net voldoende om de hoofdtelefoon goed op zijn plaats te houden, maar ook niet meer dan dat. Wel zorgen de oorkussentjes ervoor dat de oren na een tijdje zweterig gaan aanvoelen.

De hoofdband lijkt aanvankelijk nogal dun gepolsterd te zijn, maar na een uurtje luisteren noteren we nog steeds geen klachten. Meer nog: de hoofdband is zelfs amper voelbaar eens je deze Skullcandy op hebt, iets wat mede te danken is aan het pluimgewicht van exact 130 gram (exclusief kabel). Kortom, met het algemene comfortniveau zit het gewoon goed.

Wat wel een aandachtspunt kan zijn, is de maximale grootte van de hoofdband. Bij onze test zagen we ons immers verplicht om de op één na grootste stand te kiezen voor een comfortabele pasvorm, en dat is ons nog niet vaak overkomen. Wie in de markt is voor deze Skullcandy Navigator, kijkt dus best even na of hij wel degelijk past voor er geld over de toonbank gaat.

Tot slot valt ook de vormgeving van de afneembare kabel op. Skullcandy koos bij deze set immers niet voor een klassieke, ronde kabel maar voor een afgeplatte versie. De voordelen? Naast een leukere look zouden er minder snel knoopjes in de kabel komen te zitten. Nu zijn we sowieso nogal voorzichtig met kabels, maar dat we tijdens onze test slechts één keer de kabel uit een knoop moesten verlossen doet alvast het beste vermoeden.
 



,

Aangezien ons al heel wat positieve geluiden bereikten over de Aviator – een Skullcandy die we zelf nog niet uitgebreid hebben getest – waren we best benieuwd naar de klankmatige prestaties van deze Navigator, die in meer dan één opzicht aan zijn grotere broer doet denken.

Ook die blijken beter te zijn dan we van eerdere Skullcandy's gewend zijn. Zo blijken de 40 millimeter drivers voor een redelijk gecontroleerde laagweergave te zorgen, die weliswaar beklemtoond wordt maar niet in die mate dat de Navigator alleen voor bassheads geschikt is. Daarnaast zit er ook aardig wat impact achter de bassen, opnieuw eerder te veel dan te weinig.

De imaging heeft Skullcandy eveneens prima voor elkaar bij de Navigator, terwijl er ook voldoende detail hoorbaar is om de luisterervaring interessant te houden.

Wel vreemd is dat er duidelijk wat kleuring optreedt in het midhoog – dat merk je onder meer aan de weergave van stemmen – terwijl de hoogweergave opvallend ingetoomd overkomt. We vermoeden dat de invloed van de dikke oorkussens – comfortabele dingen, dat wel – daar voor iets tussen zit.

Kortom, een toegankelijk en genietbaar geluid maar zonder de hifi-ambities of finesse van pakweg een (gelijkaardig geprijsde) Grado SR60i.

Mooi meegenomen is overigens dat de Skullcandy Navigator net voldoende omgevingsgeluid dempt om op je gemak naar muziek te luisteren, zonder je dermate te isoleren dat je de sirenes van een ziekenwagen en andere belangrijke signalen om je heen niet meer hoort.

Concurrentie voor een noise-cancelling hoofdtelefoon is het dus in geen geval, maar het is wel een fijne balans voor bijvoorbeeld pendelaars die ook in het drukke straatbeeld muziek willen beluisteren.
 


,

Met de Navigator zet Skullcandy een mooi gelijnde, trendy hoofdtelefoon in de markt die met name de wat jongere, modebewuste muziekliefhebber probeert te verleiden.

De Navigator zit bovendien prima in elkaar, is degelijk afgewerkt en komt over als een doordacht totaalconcept voor onderweg. 

Puur op basis van de geluidskwaliteit zijn er naar onze mening betere hoofdtelefoons te vinden in dit prijssegment, maar die missen dan weer de lifestyle-uitstraling van deze Amerikaanse blikvanger.

Het is dus een geval van kiezen of delen, maar dat geldt natuurlijk voor iedere hoofdtelefoon in dit prijsbereik.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.