Geen budgetgevoel

Er ontstond wat vrees op de redactie dat een ‘goedkope’ Sonos weleens een apparaat met te veel compromissen zou zijn. Als je kosten bespaart, moet je ergens inbinden, weet je wel.

Nu dat we de Play:1 effectief in handen hebben, weten we dat we die angst ergens onder keldertrap mogen opbergen. Qua afwerking en bouwkwaliteit is er in elk geval niets goedkoops aan deze Sonos-speakers. Ze zijn wel relatief klein, wat een voordeel kan zijn als je ze bijvoorbeeld ergens in een keuken of een badkamer wil plaatsen.

En dat laatste is mogelijk, want de Play:1 is uitdrukkelijk voorzien om gebruikt te worden in vochtige ruimtes. Let wel: de speaker is niet waterdicht. Het mag in de buurt van de douche staan, maar er niet mee onder. Maar dat je geen apparaten met 220 volt stroomaansluiting in te natte omgevingen parkeert, moeten we je wellicht niet vertellen.

Sonos zegt dat de Play:1 robuust gebouwd is en tegen een stootje kan. Dat hebben we niet echt getest – we moesten de Play:1’s ook teruggeven – maar afgaande op de afwerking zouden we stellen dat een Play:1 een tik overleeft, maar dat bij een grote aanvaring er visueel wel sporen kunnen ontstaan. Het is niet alsof de Play:1 in rubber is uitgevoerd.

Toch nog even iets over de afmetingen. De Play:1 is een rechtopstaande speaker met een hoogte van 16,5 cm en elke zijde meet 12 cm. Dat is voldoende compact om heel discreet op te stellen, wat toch een serieuze plus is als je eentje wil installeren in een kleine kamer of een setje als rears wil gebruiken.

Achteraan is trouwens schroefdraad voorzien om de Play:1 aan de muur te bevestigen, mits het gebruik van een bijkomende stand. Interessant, want als je met een aantal Play:1’s aan de slag gaat kan je iets creëren dat wellicht in de smaak valt van mensen die anders een zo’n minimalistisch setje van Bose zouden kopen. Dat is dan weer lekker ironisch, gegeven dat Bose een paar dagen voor de lancering van de Play:1 zijn eigen multiroom-systeem voorstelde – een directe aanval op Sonos.

gerelateerde items