Beeld

Review: Bhaalu

De naam Bhaalu associëren we in de eerste plaats met de vriendelijke beer uit het Jungle Book, maar hij hoort nu ook bij een vernieuwend concept dat televisiekijken terug leuk belooft te maken. Het gegeven waar bhaalu op inspeelt, is het erg brede tv-aanbod dat vandaag de dag beschikbaar is. Wie programma’s wil kijken wanneer het hem past, moet dan ook heel wat dingen opnemen. Je mist dan ook weleens een interessant programma, of je wist misschien niet eens dat die leuke film gisterenavond vertoond werd. Bhaalu maakt tv-kijken terug makkelijk en stressvrij, want met bhaalu neem je gewoon alles op zodat je nooit iets hoeft te missen. Eigenlijk is het dus een ‘catch-all’ videorecorder. Omdat alle opnames in de cloud en op de genetwerkte bhaalu boxes staan, spreken we ook wel van een netwerkvideorecorder. Schakel de bhaalu box aan en je bent klaar om alles te bekijken.

,

Nee, de bhaalu box neemt niet alles op wat er te zien is. Zoals met elke videorecorder kan je alleen van zenders opnemen waarvoor je een geldig abonnement hebt. Of dat Telenet, Belgacom of TV Vlaanderen is maakt niet uit. Een verdere beperking: de zenders moeten technisch ondersteund worden. De bhaalu-gemeenschap investeert in de nodige apparatuur. Hoe meer leden, hoe meer zenders. Voorlopig kan je via bhaalu de volgende zenders bekijken: Eén, Canvas, VTM, VIER, 2BE, VIJF, Vitaya, Acht, Jim, KanaalZ, VTM Kzoom, Ketnet op 12, Discovery Channel, Animal Planet, National Geographic, Disney Channel, CNN, Nederland 1, Nederland 2, Nederland 3, BBC One, BBC Two, BBC World News. Telenet- en Belgacom-kijkers hebben ook toegang tot Nickolodeon en TV Vlaanderen-abonnees kunnen ook kijken naar Extreme Sports, TVL/ATV/TV Oost en Hustler.
Daarnaast zijn de opnames ook beperkt in de tijd: bhaalu gaat tot dertig dagen terug. Markeer je een uitzending als favoriet, dan wordt die zestig dagen bewaard. Voor reeksen geldt er een speciale regel: het volledige seizoen is dertig dagen (zestig dagen als je de reeks als favoriet markeert) beschikbaar na de laatste aflevering. Je geeft zelf het startschot om alles op te nemen, maar het is geen verplichting om opnames zo allesomvattend te plannen. Je kan er later voor kiezen om bepaalde programma’s of zenders niet langer op te nemen, dan verschijnen ze niet meer in het overzicht. Zo maak je het makkelijker om de dingen terug te vinden die je wel leuk vindt.

,

bhaalu box

Wij konden bhaalu – eigenlijk een mini-PC van Zotac die eigen software draait – al een tijdje testen. De box is alvast opvallend klein (13 bij 13 bij 5 centimeter) en heeft een netwerkaansluiting, HDMI-aansluiting en afneembare Wi-Fi-antenne. De USB-aansluitingen achteraan zijn momenteel enkel bruikbaar om een IR-extender aan te sluiten, zodat je de box in een kast kan verbergen. De box installeren is erg eenvoudig: sluit hem aan op een televisie via HDMI, maak een verbinding met internet – draadloos of met een kabel – en je bent klaar.

bhaalu remote

De bijgeleverde remote is niet alleen bruikbaar voor de bhaalu-box, je kan ze ook configureren om de televisie aan of uit te zetten, om van bron te wisselen op je tv en om het volume te regelen.

Over de bhaalu-interface is duidelijk lang nagedacht. Bij een nieuw concept van tv-kijken hoort duidelijk ook een nieuwe interface, en dat is even wennen. Neem dan ook zeker de tijd om de steekkaarten die je in de doos vindt door te nemen. Ze zijn duidelijker dan een handleiding en gidsen je stap voor stap door de bhaalu-ervaring. Een online helpluik met filmpjes werd ook al aangekondigd door de fabrikant.

bhaalu zender bar

Met de kanaaltoetsen van de remote zap je nog steeds tussen de kanalen, net als bij live tv-kijken. Maar wat je op het scherm ziet, is wel anders.

bhaalu zender home

Behalve het zenderbeeld heb je een navigatiebalk onderaan en een aan de rechterzijde van het beeld. In de navigatiebalk onderaan zie je pictogrammen van alle programma’s die je opgenomen hebt de voorbije dertig dagen. Je kan ook voorwaarts scrollen, om na te kijken wat er later op de dag te zien zal zijn. Selecteer je onderaan een reeks, dan verschijnen in de navigatiebalk rechts alle afleveringen die je al opgenomen hebt.

Maar er is meer. Zoals je weet is een elektronische programmagids zelden erg nauwkeurig. Programma’s beginnen altijd wel een paar minuten vroeger of later. En dus beginnen opnames meestal wat te vroeg. Maar met bhaalu kan iedereen aangeven waar een programma exact start, om die gegevens automatisch te delen met de bhaalu-gemeenschap. Crowdsourcing, noemen we dat. Je bekijkt de opname en als je bij het echte startpunt van het programma komt, druk je even op de gele toets om de start te markeren. Wanneer andere bhaalu-gebruikers die opname bekijken, zal die starten vanaf het door jou aangegeven punt. Zo bouwt iedereen mee aan een nauwkeurig afgelijnde set opnames.

,

bhaalu zender home

In de rechterbalk kan je ook kiezen om ‘live’ te kijken (in de praktijk is dat met een paar minuten uitstel, je kijkt immers nog steeds naar een opname) of je kan filters activeren. Bijvoorbeeld alle films of tv-series bekijken van die ene zender. De filters zijn overigens ook beschikbaar als virtuele kanalen.

bhaalu virtueel film kanaal

Selecteer je het virtuele kanaal ‘films’, dan zie je alle filmopnames over alle geselecteerde zenders gedurende de laatste dertig dagen. De handigste feature is de ‘Favorieten’-toets. Die gebruik je best zo snel mogelijk. Wanneer je reeksen of films als favoriet markeert, hoef je ze daarna immers nooit meer te zoeken. Speelde Bones nu op 2BE of VTM? Maakt niet uit, de reeks staat gewoon bij je favorieten. Uiteraard vind je er alle nieuwe afleveringen automatisch terug.

Bhaalu onthoudt ook waar je naar keek per zender. Dat kan omdat je in de praktijk altijd naar een opname kijkt. Stop je halverwege een film op zender X om even te zappen en kom je later terug bij diezelfde zender, dan herneemt de film gewoon waar je gestopt was. Natuurlijk mogen ook sociale diensten niet ontbreken.

Vind je iets leuk, dan beveel je het gewoon aan met een toets. Je krijgt dan een e-mail in je brievenbus waarin je kiest om de aanbeveling te delen via Facebook of Twitter en er commentaar bij te zetten. Slim gezien van bhaalu, want zo vermijd je dat je per ongeluk foute content aanbeveelt aan al je vrienden en hoef je geen tekst in te typen via een lastige tv-interface. Vrienden die ook geregistreerd zijn bij bhaalu kunnen via de link in je aanbeveling meteen naar het programma kijken. Alle aanbevelingen van je Facebook- of Twitter-vrienden zijn ook gegroepeerd in een virtueel kanaal, en ook hier kan je verder verfijnen en bijvoorbeeld alle aanbevelingen van een persoon bekijken. Ook iemands aanbevelingen verbergen is mogelijk.

,

Bhaalu zat op het moment van onze test nog in een pre-launch fase. En dat is merkbaar: het concept is solide en de interface handig, maar hier en daar ontbreekt er nog wel iets of loopt het al eens mis. Onze box moest bijvoorbeeld regelmatig herstart worden omdat hij vastliep.

Wie vindt dat de bhaalu-beelden op zijn televisie iets te donker zijn, heeft daar vermoedelijk gelijk in. Het signaal van de bhaalu box wordt door de televisie zo geïnterpreteerd dat de beelden er te donker uitzien. Om daar wat aan te doen, moet je diep in de menu’s van de televisie op zoek gaan naar de ‘HDMI-instellingen’ of ‘Black level-instellingen’. Probeer daar de verschillende opties uit.

Maar vooral je weg vinden in de berg content die bhaalu biedt kan beter. Op naam zoeken naar een specifieke tv-reeks was bijvoorbeeld nog niet mogelijk tijdens onze test. Van series moeten de afleveringen duidelijker genummerd worden, door zowel het seizoen als het episodenummer aan te geven. Momenteel worden episodes enkel aangegeven met hun titel of met het tijdstip van uitzending. En afleveringen die je bekeken hebt zouden als dusdanig gemarkeerd moeten worden. Tijdens onze test maakten die gebreken het erg lastig om populaire reeksen met veel afleveringen (denk maar aan Friends) in de juiste volgorde te bekijken.

,

Momenteel zijn de bhaalu streams beperkt tot SD-kwaliteit; de meeste kanalen gebruiken de H.264-codec aan 2 Mbps. Dat levert ongeveer 900 MB downloadtrafiek op per uur. De kwaliteit is degelijk, maar kan naar onze mening nog heel wat beter. In sommige gevallen zie je duidelijke blokvorming of kameffecten ten gevolge van een slechte de-interlacing. Zelfs op een 40-inch scherm is dat duidelijk zichtbaar. Op een tablet ogen de beelden wel prima. De fabrikant bevestigde ons dat er nog aan de kwaliteit wordt gesleuteld. Vooral de prestaties van de bhaalu box worden verbeterd. Die schaalt momenteel alle materiaal op naar 720p, waarna je televisie de stap naar 1.080p moet maken. Door de box in een keer naar 1.080p te laten scalen sla je een bewerking over, wat de kwaliteit ten goede komt. Ook andere verbeteringen staan op de agenda. Maar wat belangrijker is: ook HD-streams zitten er aan te komen. Die verwachten we in het najaar, waarbij het zou gaan om 5 Mbps streams. Dat is een bijzonder goede zet van bhaalu en maakt het product meteen heel wat aantrekkelijker voor de woonkamer.

,

Met zoveel beschikbare content bij de hand, moet je natuurlijk wel opletten wat de jongste gezinsleden bekijken. Voorlopig beschikt bhaalu over een aantal voorgeprogrammeerde profielen die je via de remote kan selecteren. Profielen 1-5 zijn kindvriendelijk en tonen enkel content die geschikt is voor kijkers tot 16 jaar. Profielen 6-9 kunnen alles bekijken en zijn met een PIN-code beveiligd.

Uiteraard kan je opnames gewoon pauzeren en achteruit- of vooruitspoelen. Maar ook voor reclameblokken heeft bhaalu een oplossing bedacht. Alle reclame zal perfect gemarkeerd zijn en kan je met een druk op de knop doorspoelen. Op deze manier mag je echter maximaal 60 minuten reclame doorspoelen. Zijn je 60 minuten op, dan kan je enkel nog kijken op de klassieke manier: reclameblokken worden dan niet automatisch gedetecteerd, maar kunnen wel handmatig doorgespoeld worden. Kijk je echter wel naar reclame, dan bouw je opnieuw reclamekrediet op. Per gekeken minuut kan je later weer een minuut automatisch skippen. Bhaalu heeft kennelijk nog andere mogelijkheden klaarstaan, zoals kijken naar gepersonaliseerde reclame of zelfs een betalende optie om een zender reclamevrij te bekijken. Het reclamesysteem was tijdens onze test helaas nog niet actief.

,

Op het moment dat we dit schreven, was de tablet-app voor bhaalu nog niet beschikbaar. Wel kregen we een demonstratie van de app, die beschikbaar zou moeten zijn voor zowel Android als iOS wanneer je deze test leest. Via die app kan je uiteraard je opnames bekijken, in dezelfde interface als op de bhaalu box. Maar de app heeft enkele extra’s aan boord. Zo beschikt ze over een EPG (Elektronische Programma Gids), en kan je hier wél eenvoudig een zoekterm intypen om die ene film of reeks op te zoeken. Ook van de website kregen we een sneak preview. Langs die weg zal je de profielen (onder meer voor ouderlijk toezicht) en zenders kunnen beheren, en een link leggen met je Facebook- of Twitter-account. En uiteraard kan je er ook naar al je content kijken, in dezelfde vertrouwde bhaalu-interface.

Ondertussen is de tablet-app beschikbaar, je mag de review in de volgende week verwachten.

,

Bhaalu was al beschikbaar in beta, maar is begin september ook daadwerkelijk gereleased voor een beperkt aantal klanten. Registreren kan via de website, de plaatsen worden uitgedeeld op basis van ‘wie eerst komt, eerst maalt’. Bhaalu is echter ook actief op zoek naar een retailpartner zodat je de box later gewoon in de winkel kan kopen. De definitieve launch zal nog dit jaar gebeuren. Bhaalu wordt dan ook meteen in Nederland en Duitsland gelanceerd, en er zijn zelfs al plannen voor de VS en Singapore.

Wat betaal je voor bhaalu? Uiteraard wil je eerst kennismaken met het product. En dat kan. Wie zich registreert op de website, kan acht uur gratis kijken op zijn tablet. Omdat bhaalu enkel een videorecorder is, moet je uiteraard wel een geldig tv-abonnement hebben – een e-factuur voorleggen volstaat om dat aan te tonen. Je mag die acht uur spreiden over een langere periode, maar met acht uur loop je natuurlijk niet ver.

Lijkt het je wel wat, dan is de volgende stap lid worden van de bhaalu-vereniging. De eerste 30 dagen is dat gratis. Beslis je in die periode je lidmaatschap op te zeggen betaal je helemaal niets. Blijf je lid, dan betaal je op het einde van je 30 dagen testlidmaatschap een eenmalige toetredingsbijdrage van 65 euro en een maandelijkse ledenbijdrage van 5 euro. Wie snel beslist en onmiddellijk zijn bijdrage betaalt krijgt korting tot 49 euro.

Voor die prijs mag je kijken op je tablet en smartphone. Wil je ook op tv van bhaalu genieten dan moet je een bhaalu box in huis halen. Daarvoor betaal je eenmalig 299 euro, of 245 euro als je tijdens de eerste dertig dagen van je lidmaatschap voor een box kiest. Je mag overigens naar drie verschillende opnames tegelijk te bekijken, maar wel op drie verschillende platformen: smartphone, tablet en de bhaalu box. Wil je op een tweede tablet, smartphone of box kijken, dan moet je 5 euro extra per maand betalen, maar geen tweede toetredingsbijlage.

,

Bhaalu heeft nog heel wat extra’s op het programma staan voor de nabije toekomst. Naast HD-zenders zullen er meer tv-zenders technisch worden ondersteund, naarmate er zich meer leden aanmelden. Bhaalu zal ook video-on-demandpartners linken, zodat je ook hun videotheek kan gebruiken tegen ‘concurrentiële’ prijzen. De tablet-app en website zouden er al moeten zijn wanneer je dit leest en heel wat van de kinderziektes die we tegenkwamen zouden dan ook opgelost moeten zijn.

Bhaalu lijkt ons alleszins een concept dat behoorlijk wat golven kan maken in het medialandschap. Het hele tv-aanbod kunnen bekijken wanneer het je uitkomt is een krachtig statement. Initiatieven zoals Stievie, WeepeeTV of YeloTV lijken dan plots erg beperkt. Als bhaalu zijn kinderziektes daadwerkelijk kan overwinnen en zijn aanbod weet te vervolledigen met alle op stapel staande extra’s, dan is het alvast een bijzonder knap product. De instapprijs ligt vrij hoog, toch als je de bhaalu box wil, maar die investering lijkt het ons wel waard voor fanatieke kijkers. Je kan nu in elk geval al je profijt doen met de gratis proefperiode.

Eric Beeckmans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.