Volume

Zoals altijd bij Sonos is de setup van de Playbar eenvoudig. Qua kabels komt er enkel een stroomkabel en eventueel een netwerkkabel aan te pas. Die laatste heb je strikt genomen niet nodig, als er maar ergens in het huis een ander Sonos-apparaat via een kabel op het netwerk hangt.

De aansluiting met de tv gebeurt via een optische kabel. Geen HDMI met ARC dus, iets waar wij meestal de voorkeur aan geven. Waarom? Een HDMI-ARC aansluiting betekent dat je het volume kan regelen via de afstandsbediening van de televisie, terwijl een optische verbinding inhoudt dat je het volume van de soundbar apart moet regelen.

Maar Sonos heeft hier aan gedacht: de Playbar bevat een infraroodoog, waarlangs de soundbar de volumeknoppen van de tv-afstandsbediening kan aanleren. Aangezien je op de meeste tv’s kan aangeven dat de interne luidsprekers worden uitgeschakeld bij gebruik van externe speaker, is dat een elegante oplossing.

Helaas, in ons (toegegeven zeldzaam) geval konden we met de Sonos-aanpak niets doen. Onze highend LG-televisie heeft namelijk geen infrarode remote, maar werkt met een RF-afstandsbediening. We koppelden het dan maar aan de volumeknoppen van de digicorder-remote – je zou dat ook kunnen doen met een oude afstandsbediening die je nog in de kast hebt liggen.

Je kan het volume ook bedienen via de Sonos-app voor de iPhone, iPad en Android-toestellen. Maar echt handig is dat niet, ook wel omdat de iOS-versie van de app geen fijnmazige volumecontrole toelaat.

Enkel optisch wil ook zeggen dat je bepaalde surroundmodi niet kan weergeven. We denken dan aan DTS HD MA of Dolby TrueHD, maar of dit een groot probleem is voor een soundbar is een heel andere vraag.

gerelateerde items