Bombastisch

Tijdens de openingsscènes van Star Wars: The Empire Strikes Back, en de aanval op de rebellenbasis op Hoth toont de Playbar wat het in z’n mars heeft. Als de keizerlijke probes worden uitgestuurd en de AT-AT walkers op het ijs stappen, hoor je een indrukwekkende en pakkend geluid.

Tegelijkertijd zet Sonos niet alles op een explosieve laagweergave of de typische overdreven rumble die sommige soundbars op je af vuren.

Stemmen blijven zeer verstaanbaar en de klank is zeer evenwichtig, al is dat niet altijd eenvoudig met sommige scènes in deze film. Soms zijn flarden dialoog te stil gemixet in verhouding met de special effects die er meteen op volgen; iets waar veel soundbars het lastig mee hebben. Maar in actiescenes in JJ Abram’s reboot van Star Trek slaagt de Playbar er wel in om die dynamische contrasten wat te compenseren, zodat je dialogen kan verstaan en toch nog van de klankmatige actie wil genieten.

Overigens heeft de Playbar via de app een nachtstand en een stand waarbij spraak geaccentueerd worden. In beide gevallen worden lage tonen weggefilterd en de klank gecomprimeerd. Het doet niet veel voor de klankkwaliteit, maar het werkt wel als je nog wat tv wil meepikken in de vroege uren zonder de rest van het huis (of de straat, voor de rampenfilmliefhebbers) wil wakker maken.

De soundtrack van Amelie Poulain – een favoriet van de redactie – staat bol van allerlei leuke auditieve details en heeft een heel ruimtelijke surround-track. De Playbar brengt het er niet slecht vanaf: je hoort de meeste details, al verdwijnt de mooie pianomuziek van Yvan Tiersen soms te veel naar de achtergrond. Dat was wel anders toen we de Playbar uitbreidden met een paar extra Play:3’s en een Sub (zie lager).

Het contrast met de – voor een tv – niet al te slechte audioweergave van de LG 55LM9600V is in elk geval groot. Muzikaal doet de Playbar het ook niet slecht: de Imperial March die weerklinkt als Darth Vader over het scherm glijdt, klinkt lekker bombastisch. Net zoals John Williams hem graag heeft.

gerelateerde items