5.1

De Playbar als alleenstaand product heeft heel wat troeven die ons overtuigen. We waren echter ook nieuwsgierig naar de Playbar in combinatie met een Sub en een set Play:3’s. Het zal niet verbazen dat dit iets meer configuratiewerk vraagt, maar een grote uitdaging is het niet. Je moet bijvoorbeeld aangeven op welke afstand de rears van de zetel staat en een goed niveau voor de Sub vinden. Dat laatste is niet overbodig, want de Sonos Sub is een krachtig, 16 kilogram wegend ding dat standaard iets te explosief ingesteld staat.

Aardig om te weten: voor de verbinding tussen de Playbar en de Play:3’s wordt niet het draadloze netwerk van de Sonos-apparaten gebruikt (Sonosnet), maar een tweede speciale verbinding op 5 GHz. Dat is nodig om te zorgen dat de rears gesyncroniseerd blijven, iets dat over de Sonosnet op 2,4 GHz niet gegarandeerd kan worden.

De combinatie van Playbar, Sub en twee Play:3’s kost net niet 2.000 euro. Een aardig bedrag, waarvoor we toch een serieuze upgrade verwachten. Laat daar in elk geval geen twijfel over bestaan: zoals je zou verwachten klinkt de 5.1-opstelling bij films veel beter dan een solospelende Playbar. Meer luidsprekers zijn altijd beter, niet waar?

Maar de betere klank heeft niet enkel te maken met de hoeveelheid speakers die er bij komen. Met name de Sub bevat heel wat extra audioprocessing, waardoor ook de klank die uit de Playbar komt anders van karakter is. Logisch ook, want met een Sub in de keten moet de Playbar zelf geen lagere frequenties produceren en kan het zich concentreren op de mids en hoge tonen. Hetzelfde is waar voor de Play:3’s, die sowieso niet veel laagcapaciteiten in zich dragen.

Ogenschijnlijk laat de 5.1-opstelling van Sonos vrij duur, maar echt goedkoop is een combinatie van een degelijke AV-receiver en 5.1-luidsprekerset ook niet. Naar ons gevoel ga je dan in veel gevallen wel met een beter surroundervaring eindigen, al hangt dat toch sterk af van de apparatuur dat je koopt. En de vele streamingmogelijkheden, gemakkelijke aansturing via tablet en multizone-opties geven Sonos toch ook heel sterke troeven.

Zeker in een woning waar er al zones zijn met Sonos-toestellen, gaat de Playbar een aantrekkelijke optie zijn. De integratie met de rest is immers naadloos; je kan zelfs het tv-geluid streamen naar de keuken.

gerelateerde items