Geluid

Review: Sonos Sub

Of multiroom/multisource-oplossingen al mainstream zijn, is een vraag waarop het antwoord wellicht ‘neen’ is. Maar als iemand mag claimen dat ze het ‘multiroom streamen’ naar het grote publiek heeft gebracht, dan is het wel Sonos. Snel geïnstalleerd en gemakkelijk te bedienen, ook door de rest van het gezin – wat verwacht je meer?

Toch gaapte er nog een gat in het assortiment. Wie eerder al een setje compacte Sonos Play:3’s installeerde, zal meteen kunnen raden waar nog wat aanvulling mocht komen: in het laag.

,

Wie de documentatie naleest, ontdekt dat de Sub tijdens de ontwikkeling de codenaam ‘Anvil’ (Aambeeld) droeg. Niet zo vreemd, want het gaat om een massief toestel van 402 bij 158 bij 380 millimeter dat 16 kilogram weegt. Een stevig gewicht, dat meteen verraadt dat het om een actieve subwoofer gaat. Naast twee speakers bevat de Sub ook twee klasse D-versterkers, al rept Sonos met geen woord over het vermogen.

Meteen al een positief punt: de behuizing van de Sub heeft een uitstekende bouwkwaliteit, met perfect afgewerkte naden en mooi afgeronde hoeken. Dat verkleint de kans op beschadigingen bij het versleuren alvast. Een persoonlijk min is dan weer de hoogglanzende pianolak. Misschien zijn er mensen die de Sub in het zicht willen plaatsen, maar die mogen dan toch tijd investeren in een regelmatige afstofbeurt.

De Sub installeer je op exact dezelfde wijze als elk ander Sonos-component. Het hangt dus onafhankelijk aan het netwerk, maar wordt wel gelinkt aan een kamer waar bijvoorbeeld een set Play:3’s staan. Maar dat kunnen ook andere Sonos-onderdelen zijn, zoals een Amp.

,

In combinatie met een als stereopaar ingestelde Play:3’s valt meteen op dat de Sub veel meer doet dan wat laag toevoegen. Ook de klank die uit de Play:3-units komt klinkt dramatisch anders – en ja, toch wel beter. De Sub mag in die zin zeker gezien worden als een stevige upgrade voor een bestaande kamer.

De laagprestaties zijn over het algemeen zeer goed. De behuizing heeft dankzij de tegenover elkaar geplaatste speakers en kastgrootte nooit last van vibraties, en de Sub reageert direct en droog. Hij is zeker krachtig genoeg voor middelgrote kamers.

Omdat de Sub actief de totaalklank beïnvloedt, is de impact van de Sonos-unit soms wat onvoorspelbaar. Als er een genresprong plaatsvindt, kan het dus weleens gebeuren dat je het volume van de Sub wat moest aanpassen.

Erg is dat niet echt, maar mensen die Sonos kopen om nooit meer naar instellingen te turen gaan dat misschien lastiger vinden. Al mag je dat ook niet overdrijven, want de aanpassing doe je gewoon via de Sonos-app of Controller.

,

De Sub is zeker een interessante aanvulling voor wie zijn huidige Sonos-opstelling te mager vindt klinken. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan vast, en dat gaat toch mensen afschrikken die nog maar net kennismaken met streaming en multiroom – en hoe het totaalkostenplaatje soms aardig hoog kan liggen.

Reken maar mee: als je een 2.1-set wilt bouwen op basis van twee Play:3-toestellen en één Sub, bedraagt het prijskaartje bijna 1.300 euro. Daarmee heb je dan één kamer bediend. 

Het goede nieuws is dat er in oktober ook een matte maar technisch identieke versie verschijnt die honderd euro minder kost. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.