Sony heeft een ‘annus horribilis’ achter de rug. De TV-afdeling kost het bedrijf handenvol geld en winst maken is een probleem. In april nam de nieuwe CEO Kazuo Hirai, de drijvende kracht achter de Playstation- spelconsole, het over van Howard Stringer. En hij is vastbesloten om de TV-afdeling terug leven in te blazen. Het is dus even afwachten wat Sony allemaal van plan is, maar één ding merken we nu al: het aantal modellen is behoorlijk verminderd. Er zijn nu nog vier uitvoeringen, elk verkrijgbaar in drie of vier formaten.

De HX850 was ten tijd van testen het nieuwe topmodel, al zeggen we er wel bij dat op dat moment de HX920 voorlopig beschikbaar beelf tot de opvolger (de HX950) in het najaar op de markt kwam.

Sony heeft het ‘Monolith’-design licht aangepast. De scherpe hoeken en kanten zijn heel licht afgerond en het scherm is afgeboord met een dun metalen kader. Het toestel staat wel nog steeds op zijn zeer herkenbare voet, waarin overigens extra luidsprekers zijn verwerkt.

Ondanks de brede voet kan het scherm behoorlijk wiebelen, merken we bij onze testopstelling. Wandmontage is perfect mogelijk, maar dan geef je uiteraard de bijkomende luidsprekers in de voet op.

Sony’s remote is wat compacter tegenover vorig jaar, maar heeft wel grotendeels dezelfde lay-out. Ze is nog steeds vrij handig in gebruik. Opvallend is de nieuwe toets ‘SEN’ (Sony Entertainment Network) die een scherm oproept met een aantal toepassing zoals 3D Experience’(3D video-on-demand), Skype, Twitter en Facebook.

Vreemd genoeg ontbreekt Sony’s eigen muziekdienst ‘Music Unlimited’. Wie via het normale menu naar Sony Entertainment Network gaat vindt er daarentegen alleen maar Music Unlimited terug, en geen van de andere diensten.

En daarmee hebben we onmiddellijk het zwakke punt van de Sony-interface aangeduid: hij is vreselijk onoverzichtelijk. De internetdiensten staan onder niet minder dan vier menu- items verspreid (Sony Entertainment Network, Internet Content, Applications en Widgets).

Daar moet echt wat aan veranderen, want in de huidige opstelling vindt een kat haar jongeren niet eens terug. A gaan dat Sony kritiek zoals deze serieus neemt en van plan is een betere interface uit te sturen. Maar voorlopig moet je het dus met de bestaande menu's stellen.

Sony biedt wel een heel handige elektronische handleiding ( ‘i-manual’) op dit toestel waarin je heel wat info terugvindt.