Toon alles (6)
Eric  Beeckmans

Beeldkwaliteit

Deze Sony KDL-55HX850 zet erg indrukwekkende beelden op het scherm. De beeldverwerking heeft maar één zwak punt en dat is de de-interlacing: het is mogelijk dat je op sommige bijna horizontale lijnen een gekartelde rand ziet.

Maar afgezien daarvan zijn de resultaten uitstekend. Zet de ruisonderdrukking op ‘auto’ en je hoeft er niet meer naar om te kijken: zowel bij SD- als HD-bronnen wordt alle ruis mooi weggewerkt. DVD’s worden haarscherp gescaled en elk detail is perfect zichtbaar.

Dankzij ‘MotionFlow XR’ zien ook bewegende voorwerpen er zeer gedetailleerd uit. Je moet echter kiezen tussen maximaal detail of de meest vloeiende pan-beelden. Aanhangers van detail kiezen voor de ‘Clear’- instelling, aanhangers van vloeiende beelden opteren voor ‘Smooth’.

Die laatste keuze veroorzaakt wel wat beeldartefacten. Een echt perfect compromis heeft deze Sony niet. De ‘Standaard’-preset moet die rol eigenlijk vervullen, maar levert op beide vlakken redelijk wat in.

Sony biedt nog een laatste alternatief aan: ‘Impulse’, wat een ‘cinema-achtig’ beeld moet produceren. De handleiding vermeldt echter duidelijk dat het beeld dan kan flikkeren en dat doet het ook. Onze aanbeveling: niet gebruiken.

In tegenstelling tot heel wat concurrenten in deze test legt de HX850 een vrij goede beelduniformiteit voor. Enkel de zijkanten zijn een tikje helderder dan het centrum, maar dat is veel minder erg dan de typische ‘clouding’.

Het scherm toont een zeer goede zwartwaarde met misschien net iets te veel detail. Wie de donkere scènes toch meer in het duister wil houden, laat bij de geavanceerde beeldinstellingen de ‘gamma’-instelling een of twee punten zakken.

De grijsschaal is zeer neutraal met enkel een zeer lichte overmaat van rood, zodat het beeld een tikje te warm is. Het kleurbereik is voorbeeldig. De resultaten spreken dan ook voor zich: zowel bij veel als weinig licht levert deze Sony prachtige beelden met veel diepte en contrast.

gerelateerde items