Beeld

Review: Sony BDP-S780

Groot hoeft een Blu-ray-speler al lang niet meer te zijn om kwaliteit van de bovenste plank te bieden. Zelfs een topmodel zoals deze BDP-S780 zit in een opvallend slanke behuizing. Bij de aansluitingen noteren we geen echte verrassingen.

Dat een analoge meerkanaals- uitgang ontbreekt mag niet verbazen, nu een prima AV-receiver met ruim voldoende HDMI ingangen al voor minder dan 500 euro beschikbaar is. Enkel het ontbreken van een tweede HDMI-aansluiting is jammer. Die is immers ideaal als de speler bij een 3D-televisie staat en je de audio naar een AV-receiver wil sturen die nog geen HDMI 1.4-aansluitingen gebruikt. De draadloze net- werkaansluiting zorgt voor een eenvoudige integratie in je thuisnetwerk.

,

De afstandsbediening die Sony bij deze speler levert is eerder compact, maar zo zien we ze graag. Een Blu-ray-speler heeft immers geen nood aan een complexe remote. De afspeeltoetsen en menu- en optietoetsen geven een beetje licht in het donker, maar vorige versies hadden een echte verlichting aan boord. Op dat vlak zet deze Sony dus een kleine stap achteruit.

De remote scoort wel prima waar het moet: ze heeft een duidelijke lay-out, goed gelabelde toetsen en is aangenaam in gebruik. Ook je smartphone kan overigens als remote dienen dankzij een iOS- en Android-app. Ideaal als je regelmatig online content gebruikt of de ingebouwde browser.

Als menusysteem is Sony bij de XrossMediaBar gebleven, een erg handige methode om door content te bladeren. Ook het opstellen van deze speler is behoorlijk eenvoudig: Sony biedt voor de meeste instellingen een ‘auto’-functie waarmee de speler zelf de beste beslissing neemt in overleg met de televisie of AV-receiver.

Opstarten doet hij iets minder flitsend dan zijn voorgangers, we meten opstart- en laadtijden die een paar seconden trager zijn dan op het vorig model. Maar irritant traag is hij absoluut niet.

De lade gaat onmiddellijk open terwijl de speler opstart, en een opstarttijd van 19 seconden en een laadtijd 17 seconden zijn nog steeds prima. Enkel bij de navigatie in AVCHD-schijfjes is er een duidelijke achteruitgang: hoofdstukwissels duren daarbij nu toch wel een seconde of vier.

,

Over de beeldkwaliteit van de BDP-S780 kunnen we kort zijn: deze Sony is absoluut top. Hij loopt foutloos door ons testparcours. De beelden zien er haarscherp en perfect gedetailleerd uit, niet alleen voor Blu-ray maar ook voor dvd. Uitgebreide opties voor ruisonderdrukking zorgen voor een erg rustig beeld. Voor online video is er ‘IP Content Noise Reduction Pro’ waarmee je de soms barre kwaliteit van online video’s licht opkrikt.

Je beschikt bovendien over heel wat mogelijkheden om aan de beeldkwaliteit te sleutelen bij de S780, maar die opties zijn helaas erg matig gedocumenteerd. Wie bijvoorbeeld wil weten wat SBM (Super Bit Mapping) is moet zich tevreden stellen met: “Maakt de uitvoer van de videosignalen vanuit de HDMI OUT-aansluiting vloeiender.”

Wat SBM echt doet? In zeer geleidelijke kleurgradiënten kan het gebeuren dat je kleurbanden ziet, een effect dat we banding noemen. SBM kan het bandingeffect verminderen of zelfs verwijderen.

Dan zijn er nog ‘Super Resolution’, ‘Texture Remaster, ‘Clear Black’ en ‘Contrast Remaster’. Van al die functies vonden we ‘Texture Remaster’ het interessantst. Die functie werkt als een soort van scherpte-instelling die niet bruut op heel het scherm ingrijpt maar eerder kijkt naar de textuur van sommige delen in het beeld.

Zo konden we de grasmat van een voetbalveld meer of minder detail geven, zonder overmatige artefacten zoals je die krijgt bij een gewone scherptecontrole. ‘Clear Black’ verbergt of toont wat zwartdetail, ideaal als je moet compenseren voor een slecht ingestelde televisie.

,

Naast een uitmuntende Blu-ray-speler haal je met deze Sony ook nog een hele hoop extra’s in huis. Informatie over audio-cd’s, dvd’s en Blu-ray’s haalt de speler automatisch van de Gracenote-servers. De mediaspeler leest al onze testbestanden met uitzondering van de DivX- tests. Sony opteerde immers voor het openbronequivalent XviD.

Verder noteren we een ruime ondersteuning voor ondertitels, zowel extern als in mkv-bestanden. Enkel bij VOB-bestanden kregen we geen ondertitels te zien. Via DLNA laat de speler wel enkele steken meer vallen: we krijgen enkel nog ondertitels te zien als die in het mkv-bestand zitten en mp4-bestanden worden niet meer weergegeven.

Al bij al is deze mediaspeler zeker bruikbaar, iets dat we van de versie op heel wat Sony- televisies niet kunnen zeggen. De BDP-S780 doet ook 2D-naar-3D-conversie, al moet je uiteraard over een 3D-televisie beschikken om daar gebruik van te maken. Het resultaat is degelijk, maar we zijn er sowieso niet tuk op.

Met Bravia Internet Video heb je toegang tot een ruime bibliotheek online video, al ontbreekt er nog steeds een VOD-dienst. We hopen maar dat Qriocity (hernoemd naar Sony Entertainment Network), Sony’s eigen dienst voor video-on-demand, ook naar België komt.

Wie over voldoende geduld beschikt en geen te complexe websites bezoekt, kan ook nog eens met de ingebouwde browser aan de slag. En tot slot kan je op deze speler ook Skype gebruiken, uiteraard via een optionele camera.

,

Toegegeven, 270 euro is in het huidige marktaanbod al een stevige prijs voor een Blu-ray speler. Maar als we de prestaties en geavanceerde mogelijkheden bekijken, denken we dat deze speler het echt wel waard is.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.