Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Gedetailleerde beelden

De beeldverwerking van de Sony laat over het algemeen zeer goede resultaten zien, met één uitzondering. De deinterlacing laat veel te veel trapjeseffecten zien op schuine lijnen. Ook film en videoframerate herkennen loopt niet altijd even vlot. Het blijft ons een raadsel waarom Sony’s Blu-ray-spelers dat wel perfect doen en de televisies niet. Zet waar mogelijk het bronapparaat in 1080p.

De ‘4K X-Reality Pro’ scaler in de Sony levert uitmuntende resultaten. De Sony analyseert alle beelden en gebruikt andere upscaling naar Ultra HD 4K al naargelang de gedetecteerde content. Gezichten, gras, bomen, vlammen, ze worden allemaal op een specifieke eigen manier behandeld. Maar we zijn vooral gecharmeerd door de ‘Reality Creation’ instellingen. Daar sleutel je aan de manier waarop de tv detail benadrukt, en met prima resultaat. Het is mogelijk om het beeld wat extra diepte te geven door het detail licht te accenturen, zonder de gebruikelijke valse contouren. Experimenteer zelf, afhankelijk van de bron vonden we dat ’resolutie’ best ergens tussen 20 en 40 stond, en ‘ruis filtering’ rond de 20. Het resultaat: fijne, gedetailleerde beelden, en scherpte naar smaak.

Motionflow levert uitstekende resultaten voor bewegingsscherpte. In de ‘standaard’ instelling heb je heel wat detail, panbeelden die grotendeels vrij zijn van geschok en nauwelijks beeldartefacten, een zo goed als ideale combinatie. Wie optimaal detail wenst, wijkt uit naar de ‘helder’ instelling, die haalt de maximale detailscore, maar geeft soms een licht dubbele rand rond bewegende voorwerpen en laat aanzienlijk wat geschok in de panbeelden. ‘Helder Plus’ kost je behoorlijk wat helderheid en is dus niet echt aan te raden, ‘Uitleg’ (een toch wel erg vreemde vertaling van ‘Impulse’) vermijd je al best helemaal, het beeld is dan vlijmscherp maar erg donker en het flikkert. Ook de ‘True Cinema’ mode kan ons niet bekoren, maar heb je een hekel aan de effecten van Motionflow dan is dit wel een mogelijke keuze.

Je moet ook zeker wat experimenteren met de ‘Advanced Contrast optimalisatie’ die geeft de beelden behoorlijk wat extra punch. De laagste stand leek de beste resultaten te geven, maar ‘midden’ is te overwegen als je bij veel omgevingslicht kijkt.

gerelateerde items