Toon alles (8)
Eric  Beeckmans

Zoveel kleur en zoveel licht

Net zoals vorig jaar beschikt de Sony over een Triluminos-scherm dat een ruimer kleurpalet kan weergeven. Daarnaast gebruikt de X9005B dit jaar ook ‘Xtended Dynamic Range’, waarbij de heldere delen van het beeld opgepept worden. Tot onze enorme teleurstelling zit er in de X9B echter geen direct led achtergrondverlichting, die zit enkel in de X9500B die in Europa alleen in een 85-inch model te krijgen is. Je moet het dus stellen met een edge led, maar dat belet Sony niet om erg mooie resultaten voor te leggen.

Sony levert twee erg goede beeldpresets: Cinema 1 voor wie het beeld wil dat dichtst bij de regisseur zijn intentie aanleunt, en Cinema 2 voor wie het beste beeld wil dat de televisie kan tonen. We kiezen in eerste instantie voor Cinema 1.

De zwartwaarde is bijzonder sterk, en toont prima alle zwartdetail. Dankzij de ‘Led Dynamic Control’ instelling kan je die prestaties nog aanscherpen, kies voor ‘standaard’ of ‘laag’. ‘Standaard’ gaat soms iets te agressief te werk, zodat je de beelden soms ziet veranderen van helderheid. Die veranderingen worden bovendien ook duidelijk door ondertitels veroorzaakt. Echt duidelijke segmentgrenzen zie je niet op de achtergrondverlichting, tenzij dan bij heel uitgesproken wit/zwart beelden en dan nog is het effect subtiel genoeg om niet te storen.

‘Xtended Dynamic Range’ zie je vooral aan het werk in de Cinema 2 preset Het krikt de helderste 30% van de wittinten op en de boost op vlak van helderheid is erg duidelijk. Onze meter gaf iets meer dan 500 cd/m² aan, dat terwijl de meeste schermen rond de 300 zitten. Het zorgt vooral bij omgevingslicht voor een bijzonder aantrekkelijk beeld.

De beelduniformiteit is goed, zeker voor een 65 inch scherm, maar zowel links als rechts aan de beeldrand kan je soms de achtergrondverlichting zien doorschijnen. Hou ook de kijkhoek in de gaten, veel verder dan 45° mag je zeker niet gaan.

De kleurweergave is zoals gebruikelijk bij Sony erg goed. In Cinema 1 heb je een iets te koele grijsschaal maar verder uitstekende prestaties. Cinema 2 maakt gebruik van het uitgebreide kleurbereik van Triluminos en Xtended Dynamic Range en levert daarom veel fellere maar nog steeds natuurlijke beelden. Sony heeft er dit jaar voor gezorgd dat huidskleuren iets minder beinvloed worden door het grote kleurbereik om zo de ‘zonverbrande’ look te vermijden. Daar zijn ze ook grotendeels in geslaagd. De keuze tussen Cinema 1 en 2 is een van persoonlijke smaak, maar we vonden ze ook perfect te gebruiken als een ‘dag/nacht’ set.

gerelateerde items