Beeldkwaliteit

Wie snel even wil bijlezen over wat 4K is en waarom 4K-schermen zo’n buzz veroorzaken, verwijzen we graag naar het achtergrondartikel op onze website.

Heel kort samengevat: een 4K-scherm heeft een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, en heeft dus evenveel pixels als vier Full HD-schermen samen. De benaming die je het meest zal terugvinden is Ultra HD (UHD).

Ultra HD-schermen zijn zeker niet bedoeld voor schermformaten van minder dan 55 inch, maar zijn bestemd voor de écht grote schermen. Hun enorme resolutie laat dan toe om dichter bij het beeld te zitten zonder afzonderlijke pixels te zien.

Een belangrijk probleem is echter dat er voorlopig nog een nijpend gebrek aan 4K-beeldmateriaal is. In onze testopstelling zorgde een computer voor 4K-beelden, en dat leverde ronduit verbluffende resultaten op. Met de zitbank op nauwelijks 1,5 meter van het scherm waren we absoluut niet geneigd om verder af te gaan zitten, aangezien de beelden er vlijmscherp uitzien.

Maar helaas, in de praktijk zal je het dus veelal met HD-content (Blu-ray, spelconsole of HD-zenders) moeten stellen. Enkel Ultra HD-foto’s kan je eenvoudig aanleveren via USB, maar alle andere content moet de Sony zelf upscalen naar 4K.

Daarvoor beschikt hij over een gloednieuwe chipset, de 4K X-Reality PRO. Hoe brengt die het ervan af?

Bij de beeldverwerking levert de Sony alvast een uitstekende ruisonderdrukking. Je vindt in de menu’s zeer uitgebreide mogelijkheden om ruis te lijf te gaan, en de televisie maakt in de praktijk kort werk van willekeurige ruis én compressieruis.

De de-interlacing scoort prima, maar net niet perfect. Occasioneel verslikt de set zich in sommige film- of  videoframerates, wat af en toe een gekartelde rand of wat detailverlies oplevert.

Bij het upscalen zorgt de ‘Reality Creation’-optie voor uitstekende resultaten. Je kan er de fijnste details in het beeld duidelijker zichtbaar mee maken, zonder zware fouten te introduceren. De instelling kan bovendien naar smaak worden aangepast. De Sony werkt ook kleurbanden in zachte gradaties prima weg.

gerelateerde items