Het scherm levert ook een erg behoorlijke bewegingsscherpte. Het MotionFlow XR-algoritme zorgt voor zeer vlotte panbeelden (in de ‘Smooth’-stand) ten koste van wat detail en een occasioneel beeldartefact.

Je kan ook opteren voor maximaal detail (in ‘Clear’ of ‘Clear Plus’) maar dan moet je wel met judder leven tijdens pans. Een echt goed compromis tussen beide is er niet, want de ‘Standaard’-instelling levert op beide aspecten vrij veel in.

Sony heeft ook een ‘Impulse’-mode voorzien. Die zorgt voor een haarscherp beeld met maximaal detail, maar we raden die modus sterk af. Je levert er enorm veel helderheid mee in, maar wat we erger vinden is dat je het beeld ook ziet flikkeren. 

Op zo’n groot paneel lijkt het ons een enorme uitdaging om voor een goede uniformiteit te zorgen. Het scherm heeft – zoals de meeste LED-LCD-schermen – wel wat kleine onvolkomenheden, maar die blijven gelukkig beperkt. Milde clouding is zichtbaar centraal in beeld, maar de hoeken zijn vrij van problemen en dat vinden we veel belangrijker. 

Over de kleurweergave moet je je absoluut geen zorgen maken: Sony bevestigt zijn typerende aandacht voor de juiste kleur met deze KD-84X9005. Zet het toestel gewoon in de beeldmodus ‘Cinema’ met behulp van de ‘Scene’-toets.

De grijsschaal, kleurtemperatuur en het kleurbereik zijn nagenoeg perfect,en kunnen dan ook probleemloos als referentie dienen. Het enige zwakkere punt is de zwartwaarde. Die komt maar net aan een gemiddeld resultaat, waardoor het scherm ook slechts een gemiddeld contrast voorlegt. In een typische woonkamer is dat gelukkig zelden een probleem. 

Sony koos op dit scherm overigens voor een passieve 3D-oplossing. Die levert prachtige resultaten, maar zoals steeds moet je er wel op letten dat de verticale kijkhoek niet te groot is. Zorg dus voor een opstelling waarbij het scherm op ooghoogte staat.

gerelateerde items