Beeld

Review: Sony KDL-47W805A

Sony’s design draagt dit jaar de naam ‘Sense of Quartz’, en gaat in tegen de trend om naar een bijna onbestaande omlijsting te gaan. Het zwarte kader is ongeveer 17 millimeter breed en heeft een afgeschuinde rand die is afgewerkt in metallic blauw. Het toestel staat op een halfronde, licht metaalkleurige draaivoet. Het geheel ademt een typische Sony-stijl uit.

Achteraan vinden we vier HDMI-aansluitingen en twee antenne-aansluitingen die allemaal naar achter en opzij georiënteerd zijn. De andere aansluitingen zijn naar achter gericht en vragen dus aandacht bij wandmontage. 

Sony koos er ook voor om twee van de drie USB-aansluitingen erg dicht bij de rand te plaatsen. Een prima beslissing, want daardoor zijn ze makkelijk bereikbaar. Het volstaat om het toestel licht te draaien en je kan een USB-stick inpluggen.

Sony heeft duidelijk oren gehad naar de klachten over de verwarrende interface van vorig jaar. Het nieuwe ‘Home’-menu toont nu duidelijke, grote iconen en tekst. De animaties zijn vlot en je vindt in een mum van tijd alles terug.

Onder ‘Historie’ staan je laatste activiteiten: welke zenders je keek en welke apps je opstartte of welke externe bronapparaten je gebruikte. Onder ‘TV’ vind je onder andere de zenderlijst, je favorieten en de elektronische programmagids (EPG). Verder is er ‘Toepassingen’ voor je favoriete internet-apps en het zichzelf verklarende ‘Aangesloten Apparaten’. De laatste lijn is voorbehouden voor ‘Instellingen’.

Een aardige verbetering, ook al gebruikt Sony onder de instellingen wel nog de oude menu’s, maar daar kom je als doorsnee gebruiker gelukkig zelden terecht. De ingebouwde handleiding helpt je ook nog eens op weg als je de draad toch kwijt zou raken.

De afstandsbediening is grotendeels ongewijzigd, maar dat is niet zo’n punt omdat ze al erg degelijk was. Interessanter is de tweede, kleinere remote die Sony bij het toestel levert, en die qua styling helemaal in het ‘Sense of Quartz’-design past.

Deze ‘One-touch remote’ gebruikt Bluetooth en hoef je dus niet te richten. Het aantal toetsen is beperkt maar goed gekozen, en in combinatie met Sony’s nieuwe menu’s vonden we al snel dat de One-touch remote voor dagelijks gebruik volstaat.
 

,

Sony’s X-Reality Pro-chipset heeft een aantal sterke en zwakkere punten. Filmframerates herkennen loopt soms weleens verkeerd, en dat resulteert dan in duidelijke moiré op fijn detail. Ook de de-interlacing kan beter; soms blijven er iets te veel gekartelde lijnen zichtbaar op bijna horizontale randen.

Anderzijds werkt deze Sony ruis zeer goed weg: zowel met willekeurige als zware compressieruis zien we degelijke resultaten. Dankzij ‘Smooth Gradation’ vermijd je kleurbanden in zachte gradiënten, maar deze functie werkt ook compressieruis weg. Wie van scherpe, gedetailleerde beelden houdt, experimenteert best met ‘Reality Creation’. Selecteer de ‘Manual’-instelling en zet ‘Resolution’ ergens tussen 3 en 10. Ga je hoger, dan riskeer je toch wat vals detail te introduceren.

De bewegingsscherpte op deze Sony is eerder aan de matige kant. Met ‘MotionFlow’ in ‘Standaard’ blijft er aan bewegende voorwerpen een licht wazige rand zichtbaar die fijn detail verbergt.

De ‘Clear’- of ‘Clear Plus’-setting verbetert dat, maar dat gaat ten koste van de schermhelderheid. Bovendien worden dan dubbele randen zichtbaar. De ‘Impulse’-mode zorgt voor een uitstekende detailweergave, maar levert zoveel helderheid in (soms tot 75 procent) dat je enkel in een perfect verduisterde ruimte kan kijken.

Sony voorzag met ‘True Cinema’ ook een nieuwe modus die je het echte bioscoopgevoel moet geven. Die mode introduceert helaas ook een duidelijke groene tint, en levert ten opzicht van ‘Standaard’ geen wezenlijke verbetering op. ‘Smooth’ is de keuze bij uitstek als je echt vloeiende panbeelden wenst te zien.

Sony gebruikt op dit model vermoedelijk een IPS-paneel. Dat komt ook tot uiting in de zwartwaarde, die niet boven een matig resultaat komt. De ‘Advanced Contrast Enhancer’ laat je best aan staan, maar experimenteer ermee om uit te vissen welke waarde je het best vindt. De functie is subtieler dan bij de meeste concurrenten maar zorgt dan ook niet voor nare kleurveranderingen.

Het scherm heeft een degelijke uniformiteit, waarop slechts zeer milde clouding zichtbaar is. 
 


,

Sony biedt nu ook twee ‘Cinema’-instellingen aan op deze W805: ‘Cinema 1’ is een nieuwe Hollywoodgetrouwe instelling, ‘Cinema 2’ doet hetzelfde als de ‘Cinema’-instelling van vorig jaar. Vreemd genoeg verkiezen we in de praktijk ‘Cinema 2’, dankzij de duidelijk betere grijsschaal en kleurweergave. Het kleurbereik is goed, de grijsschaal heeft een lichte roodgele tint. 

We zijn van Sony iets betere resultaten gewoon, al mag het resultaat nog steeds gezien worden. Sony liet ons overigens weten dat ons testmodel nog net geen productiemodel is, dus mogelijk zijn de prestaties op de toestellen in de winkel wel in lijn met Sony’s gebruikelijke niveau. 

Voor de beste instelling kies je ‘Cinema 1’, zet je ‘Color’ op 55, ‘MotionFlow’ op ‘Standaard’ en ‘Gamma’ op -1. Wie dan nog wat extra kleur wil, kan spelen met de ‘Live Colour’-instelling.

,

Sony heeft naast de gebruiksinterface ook een ander oud zeer aangepakt: de mediaspeler. Voor muziekbestanden zagen we graag nog ondersteuning voor FLAC, maar verder presteert de speler uitstekend.

Voor video mag je geen gebruik maken van DivX, wel van het open-source alternatief Xvid. De speler leest nu ook MKV-bestanden en laat enkel een steek vallen als er meerdere audiotracks in een bestand zitten. Ondertitels zijn geen probleem, zowel interne als externe. Ze zijn nu ook duidelijk leesbaar.

De beste ervaring krijg je nog steeds via USB. Via DLNA ontbreken de externe ondertitels immers nog en lijkt de speler ook iets minder responsief.
 

Met de nieuwe app ‘SideView’ biedt Sony nu ook een erg moderne tabletinterface aan. Je bladert er comfortabel mee door de tv-apps en start ze vanop de tablet op televisie. Of blader door je DLNA-servers en start muziek of video’s vanaf de tablet.

De programmagids haalt zijn info uit de Gracenote-database maar slaagt er niet in om alle kanalen te vinden. Zelfs wanneer je die met de hand instelt, verliest de iPad ze weer zodra je hem sluit. Een bug die ongetwijfeld nog wordt aangepakt bij een update.

Je smartphone kan je verbinden met een MHL-kabel, maar je kan ook gebruikmaken van Wi-Fi Miracast om het smartphonescherm op de televisie te tonen. Heb je een Xperia-smartphone met NFC? Dan volstaat het om de smartphone tegen de One-touch remote te houden en NFC doet de rest. Automatisch verschijnt het smartphonebeeld op televisie.

Alleen jammer dat Sony dit voorbehoudt aan zijn eigen Android-toestellen. Alle Android-toestellen met NFC en Miracast zouden dit moeten kunnen.

Het uitgebreide internetaanbod zit verstopt onder de SEN-toets , kort voor Sony Entertainment Network. Sony’s eigen Music Unlimited is natuurlijk de geprefereerde muziekdienst, en het lijkt twijfelachtig of daar ooit Deezer of Spotify aan toegevoegd zullen worden.

Het blijft nog wel wachten op een echt goede film-op-aanvraagdienst. Video Unlimited is al lang aangekondigd, maar helaas nog steeds niet beschikbaar in België. 

,

Sony’s 42-inch model is met een adviesprijs van 1.100 euro prima geprijsd. Met zijn verbeterd gebruiksgemak en vele mediafuncties scoort de W805 goed. 

De beeldkwaliteit is iets minder dan we van Sony gewoon zijn, maar blijft uitstekend voor dit prijssegment.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.