Toon alles (5)
Eric  Beeckmans

Beeld en klank

Op vlak van beeldverwerking zit de W805B op dezelfde lijn als zijn kleinere broer. De deinterlacing laat een steekje vallen zodat je af en toe trapjeseffect merkt op schuine lijnen. Zet je bron indien mogelijk in 1080p om dat te vermijden. Op de andere vlakken scoort deze Sony veel beter. De ruisonderdrukking is uitstekend, zowel voor willekeurige ruis als compressieruis. En dankzij ‘Reality Creation’ kan je extra detail tevoorschijn halen uit de beelden, zonder de gebruikelijke nadelige effecten van een verhoogde scherpte. Je kan ‘Reality Creation’ naar smaak instellen, maar zoals steeds vermijd je toch best om voor de maximale instelling te gaan.

Een significante verbetering ten opzichte van de W705B is de bewegingsscherpte. Er is heel wat detail zichtbaar, ook al blijft er een lichte zachte rand zichtbaar rond bewegend voorwerpen. In het MotionFlow menu kan je zoals gebruikelijk kiezen voor ‘vloeiend’ als je zoveel mogelijk schokken wil vermijden in panbeelden, of voor ‘standaard’ als de beeldartefacten die daarmee gepaard gaan je te veel storen. Blijf weg van de ‘Impulse’ instelling, die flikkert te veel.

We testen de ‘Bioscoop 1’ beeldmode. Wat onmiddellijk in het oog springt, is de uitstekende zwartwaarde. De beelden bieden heel wat contrast, en aangezien Sony voor een iets meer donkere gammawaarde koos (2,4) wordt het contrast nog iets sterker. Een uitstekende keuze voor echt filmgenot. De kijkhoek speelt wel een vrij grote rol. Zodra je iets te veel opzij gaat zie je het contrast sterk afvallen. Het kleurbereik is goed, maar de grijsschaal laat wat te wensen over. Naarmate je naar de lichtere tinten gaat krijgt het beeld een lichte gele tint. Zie je dezelfde afwijking, dan kan je in de ‘witbalans’ een paar correcties aanbrengen. Met ‘R-Gain’ op ‘-5’ en ‘G-Gain’ op ‘-6’ was alle tinting verdwenen op onze set.

Op vlak van geluid levert de Sony goede resultaten, althans binnen de verwachtingen voor een televisie. Duidelijke dialogen, voldoende punch in de klank, en een goed streepje bas. Er zijn ook geen overduidelijke interventies van dynamiekcompressie.

gerelateerde items