Beeld

Review: Sony KDL-55W905A

Het nieuwe ‘Sense of Quartz’ design van de W9-reeks zal je zeker bekoren als je de ‘Monolithic’-designs van vorige jaren kon smaken. De uitvoering is iets verfijnder dan die op de W8-reeks (lees hier de recensie van de Sony KDL-47W805A). Het geborsteld zwart metalen kader is smaller, alle randen zijn afgeschuind en kregen een azuurblauwe toets. Het toestel staat op een glimmende metaalkleurige draaivoet in de vorm van een cirkelsegment.

De aansluitingen lopen gelijk met die van de W8-reeks. Vier HDMI-aansluitingen, waarvan een met MHL-ondersteuning geven je de nodige flexibiliteit. Sony plaatste twee van de drie USB-aansluitingen vlak bij de schermrand zodat ze makkelijk te bereiken zijn. De HDMI-aansluiting met MHL en de hoofdtelefoonaansluiting staan dan weer vrij diep, en bovendien gedeeltelijk verborgen achter een kleine uitschulping in het chassis.

Dat bemoeilijkt uiteraard de bereikbaarheid, zeker in geval van wandmontage. Kies je toch voor wandmontage, houd er dan ook rekening mee dat enkel de HDMI-aansluitingen naar onder en opzij gericht staan, alle andere aansluitingen staan naar achter gericht. Zeker voor de optische digitale aansluiting is dat een lastige keuze want daarvoor zijn hoekse verloopstukken iets moeilijker te vinden.

,

Vorige jaren groeide Sony’s interface uit van een goed uitgekiende menu-structuur naar een onoverzichtelijke jungle van content mogelijkheden. Gelukkig heeft men het dit jaar over een andere boeg geworpen.

Het nieuwe ‘Home’-menu is opgebouwd met grote iconen en duidelijke tekst en toont je netjes alle content van de televisie. Zo staan al je favoriete internetfuncties nu onder ‘Toepassingen’. Wil je de volledige lijst, druk dan op de remote op de ‘SEN’ (Sony Entertainment Network) toets.

De lijst is erg lang en er zijn geen opties om te sorteren, maar door favoriete apps aan te duiden kan je de belangrijkste wel snel terugvinden. Onder ‘TV’ staan naast de zenderlijst ook je favoriete zenders (van interne tuners, niet externe decoders) en de programmagids. Erg handig is ook ‘Historie’ waar je de laatste zenders vindt die je bekeek, de laatste apps die je gebruikte, of de laatste externe aansluitingen die je selecteerde.

Aangesloten Apparaten’ bevat alle externe aansluitingen en in ‘Instellingen’ vind je de menu’s terug met alle beeld, geluid en netwerk instellingen. Een ingebouwde handleiding helpt je op weg bij eventuele vragen.

De Sony remote is iets compacter dan die van vorige jaren maar behoudt grotendeels zijn handige layout.

,

Ook Sony levert zoals veel fabrikanten een tweede afstandsbediening mee, maar koos niet voor een touchpad of pointer-remote, maar wel voor een vereenvoudigde Bluetooth-remote. Daarom is de ‘One Touch’ remote vermoedelijk heel wat toegankelijker voor de doorsnee kijker dan al die andere nieuwe soorten remotes.

De kleine zapper past perfect bij het ‘Sense of Quartz’ design. Hij ziet er leuk uit op de salontafel en je hoeft hem niet te richten, tenzij dan om de televisie aan te zetten. Het nieuwe ‘Home’-menu zorgt er voor dat je ondanks de beperkte selectie toetsen op deze remote perfect alles kan doen.

Rest ons enkel nog de naam te verklaren. Sony heeft deze remote ook NFC (Near Field Communication) gegeven. Met een compatibele smartphone, en dat zijn voorlopig enkel Sony’s eigen Xperia toestellen met NFC, volstaat het om de smartphone even tegen de achterzijde van de remote te tikken en het beeld van de smartphone verschijnt op de televisie.

Het NFC-protocol legt de verbinding en het beeld wordt doorgestuurd via WiFi Miracast. Geen gefrunnik in technisch ogende menu’s, een simpele aanraking volstaat. Ook het beeld van andere Android-toestellen die ook Miracast ondersteunen kan je op televisie tonen, maar niet met behulp van NFC. Je moet dan zelf de verbinding leggen. We hopen dat Sony daar op termijn verandering in brengt. 

,

Ook de smartphone/tablet app kreeg een flinke opfrisbeurt. ‘TV SideView’ ziet er erg modern uit en biedt een aantal goede mogelijkheden. Zo blader je eenvoudig door al de internetapps om die vervolgens vanop de tablet met een druk op de knop te starten op de televisie. Of zoek foto’s, muziek of video op de DLNA-servers in je thuisnetwerk en speel ze af op televisie.

TV SideView levert ook een erg handige programmagids. Die synchroniseert de zendervolgorde met die van je televisie en haalt de programma info op via de internetdienst Gracenote. Gracenote vindt wel niet al je zenders terug, maar je kan die dan manueel koppelen aan de juiste zender. In onze eerste testen vergat TV Sideview die koppelingen wel elke keer we app afsloten, maar die bug is mogelijk ondertussen verholpen.

Een functie ontbreekt, en dat is wel spijtig: je kan TV Sideview niet gebruiken als ‘second screen’. Televisiezenders bekijken op je tablet is dus niet mogelijk. Dat is ondertussen bij heel wat concurrenten wel een optie. Al is ook daar meestal de mogelijkheid enkel beperkt tot interne tuners; externe bronnen als Blu-rayspelers en digitale tv-decoders kan je bij quasi niemand naar een tablet sturen.

,

Een belangrijk uithangbord van de W905 is 'Triluminos'. Maar wat wil die term nu juist betekenen? Achter 'Triluminos' zit een technologie van de firma QD Vision, gebaseerd op quantom dots, een halfgeleider nano-kristallijn materiaal dat in staat is om afhankelijk van hoe groot de kristallen zijn zeer precieze kleuren te produceren. In ons achtergrondartikel kan je lezen hoe de vork juist in de steel zit (klik hier). Triluminos is trouwens ook een onderdeel van de nieuwe 4K-lijn van Sony.

Maar wat levert Triluminos op? In de Cinema 1 preset, prachtige beelden, echt waar. De kleuren zijn uitmuntend en worden netjes binnen de HDTV-norm gehouden en de grijsschaal op dit scherm is van referentieniveau. Het contrast is uitstekend, dankzij een zeer sterke zwartwaarde die nog wordt verbeterd door de ‘LED Dynamic Control’ instelling.

Er is ook enorm veel zwartdetail zichtbaar, een plezier voor donkere films. Tipje: kies voor een gammawaarde van 2,2 als je in een normale huiskamer kijkt, en voor 2,4 als je bij verduistering kijkt.

Wie kiest voor de Cinema 2-preset ziet het effect van het ruimere kleurpalet van de Triluminos. De kleuren spetteren dan van het scherm, ideaal als je bij veel licht kijkt, maar de acteurs zien er dan wel wat zonverbrand uit.

Voor de beste weergave blijf je bij Cinema 1 (of zet je Live Color af). Heeft het paneel dan geen nadelen? Wel, in onze testen leek de kijkhoek soms iets beperkter dan we gewoon zijn. Let op, het is nog steeds erg goed, maar je kan vrij snel een lichte verkleuring zien. Hou daar wel rekening mee.

Naast zeer indrukwekkende kleurweergave legt de W9-reeks ook uitstekende beeldverwerking voor, al liet hij in een test wel een steek vallen. Deinterlacing van videocontent, een test waar bijna alle toestellen al geruime tijd perfect op score bleek voor deze Sony soms lastig.

Je kan dus af en toe trapjesvorming zien op diagonale lijnen. Met film-materiaal verliep de test veel beter, de televisie herkent de belangrijkste framerates en detecteert eventuele overgangen behoorlijk snel.

,

De ruisonderdrukking liet een zeer goede indruk na, vooral omdat Sony zowel willekeurige als compressie ruis goed wegwerkt. Een bijkomende truk om zware compressieruis, die zichtbaar is als grote blokken en duidelijke kleurbanden, weg te werken is ‘smooth gradation’ activeren. Contrastverbetering is tegenwoordig een vrij populaire feature, en hij werkt nu ook vrij goed.

De ‘Advanced Contrast Enhancer’ gaat wel erg voorzichtig te werk en op heldere scenes zie je nauwelijks impact. Op donkere scenes is het effect wel duidelijk merkbaar en bijzonder goed te smaken. En dankzij ‘Reality Creation’ kan je in fijne stappen wat extra detail tevoorschijn halen uit je beelden.

De bewegingsscherpte op de Sony is zeer goed. In ‘Clear’ mode zie je alle mogelijke detail. In ‘Smooth’ gaat de motion compensation aan het werk en krijg je zeer vloeiende beelden, maar iets te veel zichtbare artefacten. Persoolijk vinden we dat ‘Standaard’ een uitstekend compromis biedt voor deze instelling.

Sony biedt dit jaar ook de ‘True Cinema’ instelling die bij Blu-ray beelden voor een ervaring zorgt die vergelijkbaar is met wat je in de cinemazaal ziet. Een goede keuze voor de puristen die van geen motion compensation willen weten.

,

Sony levert op de W9-reeks een goede, degelijke klank, zonder zware gebreken en zeker een stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Toch moet je je verwachtingen niet te hoog stellen.

Dialogen zijn glashelder en wat achtergrondmuziek lukt uitstekend. Maar boemende filmsoundtracks liggen buiten het bereik en voor degelijk muziek beluisteren schiet het systeem nog steeds te kort.

Investeren in een aparte geluidsoplossing, zoals een soundbar of HT-set, blijft dus nog altijd aan te raden. Toch voor filmliefhebbers die echt van een soundtrack bij een kaskraker willen genieten.

,

Sony’s televisie bulkt zeker niet van de extra’s maar alle essentiële zaken zijn aanwezig. De set beschikt over een volledig complement digitale tuners, en de optie om die op te nemen naar een USB-harde schijf. Het internetaanbod, onder de naam Sony Entertainment Network (SEN), is degelijk.

Kroonjuweel is Sony’s Music Unlimited muziekdienst. Of we ooit Deezer of Spotify zullen zien is twijfelachtig maar je kan natuurlijk hopen. Alhoewel je een rijk aanbod aan videodiensten vindt zit er in de lijst nog steeds geen goede film-op-aanvraag-dienst waar je echte blockbusters kan bestellen. (Nota: sinds het testen van de W905 heeft Sony een samenwerking met Ximon aangekondigd, al blijft het aanbod bij die dienst nog vrij cinefiel). Het blijft wachten, zoals de voorbije jaren, op Sony’s Video Unlimited-dienst.

Sony’s mediaspeler is nu na vele jaren van verwaarlozing ook eindelijk een volwassen feature. De muziekspeler doet het uitstekend, zo toont hij bijvoorbeeld de hoesjes schermvullend, en wat formaten betreft ontbreekt enkel FLAC nog. De videospeler weigert Divx-bestanden, iets wat we deze dagen al minder erg vinden, zeker aangezien hij wel het alternatieve xvid ondersteunt.

Maar daarnaast is de speler erg volledig. Hij speelt nu ook mkv-bestanden, en ondersteunt ondertitels zowel in de mkv-bestanden en als extern bestand. Een tip: wie enkel vreemde tekens op het scherm ziet in plaats van leesbare ondertitels drukt op ‘Options’, ‘Ondertitel’, ‘Codering’ en selecteert CP1250 of CP1252 in plaats van ‘UTF-16’. Je kan bestanden ook aanleveren via DLNA, maar zoals dat wel bij meerdere merken het geval is heb je de beste ervaring via USB.

Heb je een computer met Intel-chipset die WiDi ondersteunt of een smartphone met Miracast dan kan je het scherm van je laptop of smartphone op de televisie tonen. Een smartphone die MHL ondersteunt verbind je met een kabel aan de televisie. De televisie neemt dan niet alleen het scherm en geluid over, maar laadt de smartphone ook op.

,

Dit topmodel van Sony maakt zijn naam helemaal waar. De beeldkwaliteit is uitmuntend en dankzij een degelijke opknapbeurt van de interface en mediaspeler is het toestel nu mee met zijn tijd. De Triluminos-technologie zorgt voor spetterende kleuren maar wees voorzichtig met het gebruik ervan. De One Touch remote werkt perfect en ziet er knap uit op de salontafel. De prijs is natuurlijk vrij fors, maar perfect in lijn met de concurrenten.

De W905A werd door de EISA-organisatie uitgeroepen tot Europese tv van het jaar. FWD is lid van EISA, en de motivatie van de jury kan je hier lezen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.