Beeld

Review: Sony KDL-55W955B

Sony slaat dit jaar een nieuwe weg in met zijn ‘wedge’-design. Het profiel van de televisie heeft de vorm van een spie. Onderaan bijna tien centimeter dik, bovenaan nog een kleine twee centimeter. Een radicale wijziging ten opzichte van de geldende regel die zegt dat we steeds dunnere schermen willen. Maar Sony brengt wel goede redenen aan om voor dit ontwerp te kiezen. De ruimte onderaan staat hen toe om grotere luidsprekers te monteren. We zijn benieuwd of we dat ook echt zullen horen. Ook het meeste gewicht verhuist naar de onderzijde, waardoor de televisie stabieler staat. Sony kiest ook voor een nieuwe voet, die bestaat uit twee kleine vleugels die je links en rechts onder de televisie monteert. Je kan ze aan het uiteinde plaatsen, of op ongeveer een derde van het uiteinde.

Het kader is afgewerkt in satijnzwart en gebruikt zachte curves, ook een stevige shift ten opzichte van de scherpe lijnen van vorig jaar. Aan de zijkant accentueert een geborsteld metalen zijplaat de spie-vorm. We vinden het hele ontwerp vrij gewaagd, vooral omdat het sterk afwijkt van wat we bij Sony gewoon zijn.

Sony levert vier HDMI-aansluitingen en drie USB-aansluitingen, allemaal naar opzij gericht. Ze staan diep genoeg naar achter zodat de kabels verborgen blijven tenzij je zeer dikke kabels gebruikt. De oudere av-aansluitingen en de bedrade netwerkaansluiting zijn naar achter gericht. Het toestel kan ondanks zijn onconventionele vorm aan de wand gemonteerd worden.

?

,

Er werd dit jaar opnieuw voor een stevige koerswijziging gekozen wat gebruikersinterface betreft. Het ‘Home’ menu biedt nu vijf pagina’s – kanalen, video, muziek, foto’s en apps – waardoor alle content mooi overzichtelijk gepresenteerd wordt. Sony’s eigen muziekdienst, Music Unlimited, en de fotodienst PlayMemories Online krijgen daarin een prominente plaats. De interface reageert prompt en werkt aangenaam. Bij het opstarten van de televisie krijg je wel onmiddellijk beeld, maar moet je een half minuutje geduld hebben voor je aan de slag kan in de menu’s. Vermits heel wat tabs info van het internet halen, kan het ook daar gebeuren dat je even moet wachten.

Na de ‘One Touch’-remote van vorig jaar heeft Sony een nieuwe compacte remote, onder de naam ‘One Flick’. De remote ligt prima in de hand en werkt via RF zodat je niet hoeft te richten.

 

Met een korte veegbeweging tover je het ‘Discover’ menu tevoorschijn, in de vorm van een lint onderaan het scherm. Sony presenteert er aanbevelingen uit de tv-kanalen, YouTube, foto’s of voetbalmomenten, met een veeg naar boven wissel je van categorie. Ook de ‘One Flick’-remote is uitgerust met NFC, maar enkel Xperia telefoons kunnen snel op die manier gekoppeld worden aan de televisie.

Voor de smartphone of tablet afficionado’s is er de ‘TV Sideview’-app. Die doet dienst als remote, maar biedt ook aanbevelingen, een EPG en kan gebruikt worden om DLNA-content af te spelen.

,

We kiezen voor de scéne Bioscoop en de ‘Bioscoop 1’ preset. Sony’s beeldverwerking laat een paar punten vallen bij de deinterlacing, waardoor er af en toe gekartelde lijnen zichtbaar zijn. Kies waar mogelijk voor bronnen die 1080p aanleveren om dit te vermijden. De set herkent de meeste film en video-framerates maar door de matige deinterlacing is het resultaat niet perfect. In alle andere testen laat de Sony echter uitstekende resultaten zien. Zo is de ruisonderdrukking van zeer goede kwaliteit, niet alleen voor willekeurige ruis maar zelfs voor compressieruis. Ook wanneer de beelden van lage resolutie zijn werkt hij compressieruis prima weg, dat is goed nieuws voor wie veel YouTube bekijkt.

Sony’s beelden zijn erg zacht, maar dankzij ‘Reality Creation’ haal je veel detail naar boven zonder daarbij overduidelijke fouten te maken. Het resultaat is soms indrukwekkend. In de auto-stand levert dat scherpe beelden, wie iets meer controle wilt, selecteert ‘Handmatig’ en varieert de resolutie-instelling tussen 20 en 50.

Ook de dynamisch contrast instelling levert mooie verbeteringen, al blijft je zoals steeds weg van de hoogste stand.

De bewegingsscherpte is goed, maar verliest toch wat detail. Met ‘MotionFlow’ op ‘vloeiend’ heb je schokvrije beelden, met af en toe een artefact. Vind je die toch te storend, dan is de ‘Standaard’ een betere keuze. Ga je voor optimaal detail, dan is ‘Helder’ een mogelijk alternatief. Je verliest wat helderheid, maar beeldranden zijn scherper, zij het dan met een vage dubbele rand.

,

Deze W955B is uitgerust met een Triluminos-scherm dat uitstekende kleuren produceert. Gecombineerd met een bijna perfecte grijsschaal zorgt dat voor zeer natuurlijke beelden. Wie het ruime kleurbereik aan het werk wil zien, dat bijna dat van de cinemazaal evenaart, activeert Live Colour. Vooral rood en groen worden dan veel levendiger. Sony koos dit jaar voor een nieuw type lcd-paneel en helaas kan het scherm geen al te beste zwartwaardes voorleggen. Het contrast valt daardoor nogal gemiddeld uit. Wie veel bij verduistering kijkt moet daar rekening mee houden, je merkt dat zwart dan beter kan. Een voordeel is wel dat de kijkhoek uitstekend is.

Kijk je veel overdag of bij goede verlichting, dan heeft Sony wel een extra troef. ‘Xtended Dynamic Range’ zorgt ervoor dat de helderste delen van het scherm extra licht krijgen. De helderste 30% van de grijsschaal worden op die manier opgekrikt. Volgens Sony moet dat tot piekwaarden leiden die dubbel zo helder zijn als een andere led-tv. Onze eigen kijktesten lieten een zeer lichte verbetering zien, maar die was zo subtiel dat we echt niet van een verdubbeling kunnen spreken. Door die combinatie van goede lichtopbrengst en matige zwartwaarde is de KDL-55W955B best geschikt voor wie bij veel omgevingslicht kijkt.

,

Met zijn Magnetic Fluid speakers zette Sony vorig jaar een nieuwe norm neer voor televisiegeluid. Deze W955B moet het met gewone luidsprekers stellen, maar dank zij de spie-vorm zijn die wel ruimer bemeten. En ze stellen ons niet teleur. Deze televisie laat zich duidelijk horen, met degelijke bassen en potig volume. Ook de surround-ervaring is leuk, iets wat zelden voorkomt. Niet alleen met film soundtracks maar ook met muziek gaat het lekker. Zelfs als de gitaren snerpen en drums doorslaan, doet de Sony nog dapper mee.


,

Opvallende extra’s zal je op de Sony niet vinden, tenzij je een voetbalfan bent. Met de ‘Football’ knop op de remote activeer je een beeldmode voor voetbal en heb je toegang tot een hele reeks video’s van allerlei FIFA-video’s. Wat vinden we daarnaast nog terug? De ingebouwde camera levert je Skype-mogelijkheden. Activeer ‘Social Viewing’ om tegelijk te Skypen en tv te kijken. Wie het scherm van zijn smartphone op de televisie wil bekijken, kan kiezen voor Miracast (draadloos) of MHL (bedraad).

Verder is er een zeer volledige set digitale tuners, die je uiteraard naar USB-harde schijf kan opnemen. De mediaspeler, jarenlang de achilleshiel van Sony, is ondertussen uitgegroeid tot een prima speler. Bij audio ontbreekt enkel nog FLAC-ondersteuning. Bij de videoformaten kan je geen Divx gebruiken, wel het alternatief xvid. Daarnaast wist de speler met alle testen overweg, inclusief de belangrijkste ondertitelformaten. De speler doet het prima via USB en DLNA.

Wat internetcontent betreft kan het bij Sony nog wel beter. De lijst apps is lang, maar spreekt niet echt aan. Bij muziek vinden we geen Spotify of Deezer, wel Sony’s eigen Music Unlimited. Met Vevo heeft Sony wel een mooi alternatief in huis als je van muziekvideo’s houdt. Voor film op aanvraag heeft Sony geen echt aanbod. Video Unlimited komt na al die jaren nog steeds niet naar de Benelux. Je moet het dus stellen met YouTube, Vimeo en een hele reeks minder bekende diensten.

,

Uitstekend beeld én geluid, daar draait het bij deze Sony om. Het nieuwe ‘wedge’-design stel niet teleur, de klank is prima. Bij de beeldprestaties valt de matige zwartwaarde op. De KDL-55W955B levert wel een uitstekende kijkhoek, en prachtige kleuren, dankzij Trilluminos. De ‘Xtended Dynamic Range’ kan enkel overtuigen als je voor iets agressievere beeldinstellingen kiest. De nieuwe interface oogt prima, maar is soms wat traag omdat hij erg veel op het internet vertrouwt. Wie kijkt bij verduistering, en dus goede zwartwaardes eist, zoekt best verder. Maar bij normale woonkamer omstandigheden levert deze Sony prachtige beelden, en dat voor een scherpe prijs voor een toptoestel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.