Dat de MDR-MA900 meer is dan de zoveelste variatie op een bekend thema, merk je meteen al wanneer je de hoofdtelefoon uit de verpakking haalt. Voor zijn grootte is hij immers absurd licht: hij zet amper 195 gram op de weegschaal. Zo’n pluimgewicht is niet zo zeldzaam bij compacte hoofdtelefoons voor mobiel gebruik, maar voor een hoogwaardig hifimodel is het een hele prestatie.

Sony haalde dan ook de grote middelen uit de kast, met een frame dat is opgebouwd uit een combinatie van aluminium en magnesium. Een erg fraai frame overigens: er is amper een plastic onderdeeltje te bekennen.

In vergelijking met rechtstreekse concurrenten van AKG, Beyerdynamic, Ultrasone, Sennheiser en zelfs Grado ziet de hoofdband er wel vrij fragiel uit – hij is echt opvallend dun – maar wie de moeite doet om de constructie van nabij te bestuderen, merkt al snel dat de MA900 meer dan degelijk in elkaar zit. Niets om je zorgen over te maken dus.

Een leuk detail is dat het centrale deel van de hoofdband ook een stukje mee kan draaien, met het oog op een optimaal comfort.

Het lage gewicht wordt gelukkig niet gehypothekeerd door een zware kabel, want ook daar koos Sony voor een lichtgewicht uitvoering. De kabel is een enkelzijdig OFC-exemplaar, dat voorbeeldig in de hoofdband geïntegreerd is. Kortom, de MDR-MA900 laat een prima eerste indruk na.