Toon alles (4)
Geert Fauvart

Kettingreactie

Over het draagcomfort van deze Sony zijn we dus bij- zonder enthousiast, maar daar blijft het niet bij. Ook op akoestisch vlak heeft de opvallende constructie gevolgen: volgens Sony moet het voor een luisterervaring zorgen die dicht aanleunt bij luisteren door gewone luidsprekers.

In dat opzicht zijn de schuin opgestelde drivers niet zo vreemd, want ook bij hoofdtelefoons zoals de exclusieve Sennheiser HD800 – nog steeds een referentie als we het hebben over ‘luidsprekerachtige’ hoofdtelefoons – wordt een constructie gebruikt met drivers die parrallel aan de oren staan.

Sony drijft het concept echter verder door. Door niet alleen een open constructie te gebruiken voor de behuizing die om de drivers heen zit maar ook aan de achterzijde extra ‘ademruimte’ te laten tussen de oorkussens en de behuizing, zou het geluid van de MDR-MA900 in principe nog ‘vrijer’ moeten klinken.

Er schuilt echter ook een gevaar in die extreme aanpak, met name voor de laagweergave. In de eerste plaats doet een open hoofdtelefoon het op dat vlak sowieso al iets minder goed dan een gesloten exemplaar. En nu het geluid ook nog eens langs een tweede weg kan ontsnappen, zou je voor minder beginnen te vrezen voor een erg dunne laagweergave.

Ook de ingenieurs van Sony zagen dit gevaar in, en haalden alweer enkele opvallende ingrepen boven om dat effect te counteren. Centraal daarbij staan de enorm grote drivers – 70 millimeter, maar liefst – die worden bijgestaan door een constructie die we opnieuw kennen van bij de vroegere MDR-F1: Sony’s eigen ‘Acoustic Bass Lens’.

Dat systeem is gebaseerd op een kamer die voor iedere driver zit, en afgedekt wordt door akoestisch materiaal. Het materiaal laat hoge tonen ongehinderd door in de richting van het oor, maar filtert de lage tonen zodat ze alleen door een smaller centraal deel de behuizing kunnen verlaten.

Daardoor krijgen de lage tonen een kleine maar welkome boost. Bij speakers is zo’n systeem niet ongewoon – je kan de Acoustic Bass Lens vergelijken met een basreflexopening – maar bij hoofdtelefoons is het een erg zeldzaam gegeven.

gerelateerde items