Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Hollywoodgevoel

Het ding waarmee de VG-20 zich onderscheidt is natuurlijk de verwisselbare lens. En dat is toch vrij uniek, vooral omdat Sony voor de VG-20 dezelfde E-mountvatting gebruikt als voor zijn Sony NEX-systeemcamera’s. Je kunt dus de lenzen van die toestellen gewoon op de VG-20 schroeven en er mee aan de slag gaan.

Standaard wordt de camera geleverd met de ster van de E-mountfamilie, de 18-200 mm lens. Het is een uitstekende objectief dat ook door fotografen geprezen wordt, met een bereik waarmee je zowel close-ups als zaken die verder weg staan in beeld kunt brengen. De 18-200 mm lens heeft overigens een relatief goede beeldstabilisatie aan boord – toch niet onbelangrijk voor video uit de losse pols.

Merk op dat ik meteen begin over lenzen, vooraleer over andere specificaties te hebben. Dat is geen toeval. Een van de reden waarom videoliefhebbers steeds meer overschakelen op reflexcamera’s en geïnteresseerd zouden zijn in de VG-20, is net dat verwisselbare lenzen in combinatie met een betere beeldchip een hogere kwaliteit en een betere lichtgevoeligheid bieden. Dat vertaalt zich vooral in beelden die ‘filmischer’ overkomen, waarbij wordt scherp gesteld op een onderwerp op de voorgrond en de achtergrond onscherp blijft. 

Op sites als Vimeo (heimat van videofanaten) maar ook steeds vaker gewoon in tv-producties zie je regelmatig videofragmenten met die beperkte scherptediepte opduiken. Logisch ergens, want hetzelfde effect was tot voor kort enkel mogelijk met dure professionele camera’s. Iedereen leeft zich nu een beetje uit.

Ook de standaardlens van de VG-20 laat toe om te filmen met zo’n beperktere scherptediepte. Maar het kleinste diafragmagetal is f/3,5, wat betekent dat je niet altijd zo’n dramatisch kleine scherptediepte krijgt. Bij pakweg een reflexcamera van Canon of Nikon kun je dan opteren voor een lens met een veel kleiner diafragmagetal, maar voorlopig heb je voor qua E-Mount-lenzen niet zo grote keuze in lenzen – zeker niet met ingebouwde beeldstabilisatie. 

Het grote voordeel van de NEX-VG20 ten opzichte van een klassieke videocamera – dat je kunt kiezen uit meerdere objectieven – is dus relatief. Dat gaat wel veranderen, want Sony en partners als Carl Zeiss en SLR Magic hebben zich geëngageerd om het lensaanbod voor het NEX-platform danig uit te breiden. Toch zal de VG-20 niet populaire film-SLR's evenaren, omdat de gebruikte beeldsensor bij Sony kleiner is dan bij camera's met een beeldchip op volledige grootte.

gerelateerde items