Toon alles (5)
Jamie Biesemans

Manueel

Het klinkt misschien alsof er weinig reden is om voor een VG-20 te gaan in plaats van een ‘gewone’ videocamera. Maar laten we duidelijk zijn: de videobeelden die je met deze camera maakt zijn stukken beter en mooier dan pakweg met een Handycam. De sensor die bijna 20 keer groter is dan de beeldchip in een videocamera is daar niet vreemd aan. Ik maakte een aantal testopnames, zowel binnen als buiten.

Zeker de buitenopnames (voornamelijk op een bewolkte, donkere dag) vond ik heel sterk, scherp en met een grote dynamiek. Daarbij viel het op dat de autofocus beter presteert dan bij de eerder slome VG-10. Dat gezegd zijnde: afhankelijk van de situatie ga je de beste resultaten behalen door manueel scherp te stellen.

Binnen was de beeldkwaliteit eerder gewoon goed. Ik was bijvoorbeeld niet altijd even tevreden over de automatische witbalansfunctie, die vooral bij kunstlicht te gele beelden levert. Het is gelukkig relatief eenvoudig om de witbalans manueel bij te stellen, via een draaiknopje onderaan de camera.

Bij mindere lichtomstandigheden merk je aan het ruisgehalte sowieso dat de VG-20 zich netjes situeert tussen videocamera’s met een kleine sensors en duurdere reflexcamera’s met een grote fullframe-beeldchip – ook qua prijs trouwens.

Het is trouwens een aanrader om het standaard ingeschakelde filmeffect uit te zetten, want die zorgt voor overgesatueerde kleuren die echt onnatuurlijk overkomen.

Je kunt de VG-20 perfect in de automatische stand gebruiken, maar eigenlijk is dit echt een camera die roept om (deels) manueel te worden ingesteld. Sony laat dat ook toe, met een draaiknop waaraan je een functie kunt toewijzen, en knoppen om de iris en shutter in te stellen.

Mijn grootste kritiek is dat zowel de draaiknop (te klein) als de twee andere knoppen (slechte plaatsing en verzonken) ergonomisch tegenvallen. Tijdens het filmen moest ik ook te vaak in het warrige menusysteem duiken om een instelling aan te passen. Ik zou liever enkele goede knoppen meer zien en een slimmer menusysteem met meer relevante opties.

gerelateerde items