In België en Nederland is de PlayStation 4 de eerste console van de nieuwste generatie die op het toneel verschijnt. Een wat bijzondere situatie, want in de omringende grote landen begon de verkoop van de Xbox One, de grote rivaal van de nieuwe PlayStation 4. Vermoedelijk komt de console van Microsoft bij ons pas in het voorjaar, wat de PS4 althans bij ons een voordeel oplevert.

Een opvallend verschil tussen de Xbox One en PlayStation 4 is dat Sony bijna uitsluitend de kaart van de gamer trekt. Terwijl Microsoft een verhaal opsteekt over een console die tevens een grote mediahub is in het huis, ligt de nadruk bij de PS4 op games, games en nog eens games. 

Een berekende gok van Sony, denken wij, om zeker aanvankelijk exclusief op hardcore-gamers te mikken. Dat is nu een groep bij uitstek die in de komende eindejaarsperiode bereid gaan zijn te investeren in een console - iets waar het grote publiek minder warm voor loopt. Maar het zou ons niet verbazen als de PS4 later nog uitgebreidere mediafuncties krijgt. Dat kan gemakkelijk door het updaten van de firmware, dat bewees de PlayStation 3 ook al.