“Is dit gemodelleerd op de koeltoren van een kerncentrale?”, was een van de eerste reacties op de redactie toen we deze Sony-speaker uit de doos haalden. Op die vraag heeft de Japanse fabrikant nog geen repliek gegeven, zelf vind ik de SA-NS510 veel meer lijken op een nogal cruciaal onderdeel uit een vliegtuigturbine.

Om maar te zeggen: Sony heeft bij deze iets gecreëerd dat niet extreem opzichtig is – geen roze kleur of bloemetjesmotief – maar dat wel intrigeert. En dan hebben we het niet enkel over de algemene vorm, maar ook de ribbels die van boven naar onder schuin aflopen.

De SA-NS510 is het topmodel van een reeks draadloze speakers die Sony een tijdje terug op de markt bracht. De kleine broer, de SA-NS310, zie je wel vaker opduiken in reclame en media, omdat het klein en guitig overkomt. Op papier is de NS510 echter veel interessanter.

De veel grotere behuizing (32 cm hoog) bevat immers aardig spitstechnologie om geluid in 360 graden te verspreiden. Om dat te realiseren bevat de behuizing vier luidsprekers van 3 cm doorsnede die naar de vier windrichtingen wijzen, terwijl een subwoofer van 11 cm naar beneden blaast. De ribbels waarvan eerder sprake, zorgen er voor dat audio gelijkmatig wordt verspreid.