Het geheim - en meteen de grote troef van deze speaker - achter de moeiteloze configuratie van de BTX500 is NFC (Near Field Communication). Een Bluetooth-speaker is een uitstekende toepassing voor deze technologie. In plaats van in de instellingen van je telefoon te duiken, moet je de twee toestellen gewoon fysiek met elkaar in contact brengen. De NFC-chips in de speaker en telefoon contacteren elkaar dan en leggen automatisch een verbinding via Bluetooth.

Sony is wellicht het bedrijf dat op dit moment het meest in deze technologie gelooft, want NFC vind je vanaf dit jaar op talloze producten van het Japanse merk terug, tot de televisies toe.

Een gevolg van het gebruik van NFC is dat je bij gebruik van meerdere Bluetooth-toestellen minder zorgen hebt. Als je van telefoon of tablet wil wisselen, moet je gewoon het nieuwe toestel tegen de BTX500 houden.

Het instellen van de BTX500 is dus kinderspel als je over een NFC-compatibele telefoon beschikt, zoals de meeste topmodellen van Samsung, HTC en uiteraard Sony. Niet-NFC-compatibele apparaten – denk onder meer aan de iPhone en iPad – moet je echter nog wel op klassieke wijze koppelen. Dat is niet zoveel werk meer, maar vereist toch op z'n minst dat je in de instellingen van je telefoon duikt.