Beeld

Review: Sony VPL-HW30ES

Wie deze Sony in huis wil halen, moet even opletten bij het opstellen van zijn budget. De prijs die we hier opgeven geldt immers voor de kit met twee 3D-brillen en de externe emitter. Heb je geen interesse in 3D, dan kan je kiezen voor een zwarte of witte projector zonder 3D-toebehoren. De prijs zakt dan naar 3.363,80 euro.

Sony blijft bij het chassis dat het al een paar jaar gebruikt. De glanzend zwarte behuizing is strak en elegant, maar heeft wel een paar eigenaardigheden. Ten eerste is ze dieper dan ze breed is – bij de meeste projectoren is dat net omgekeerd – en ten tweede zitten de aansluitingen aan de zijkant.

Met aansluitingen achteraan zou de projector uiteraard nog dieper zijn eens de kabels eraan hangen, dus dat verklaart Sony’s beslissing. Een dealbreaker zijn die zijdelingse aansluitingen niet, maar je moet het wel weten. Alle kabels mooi wegwerken is net iets moeilijker.

,

Op installatievlak biedt de Sony een redelijke vrijheid. Er is net voldoende lensshift aanwezig en ook de zoomlens scoort goed. Gezien de prijs hadden we toch eerder specificaties zoals op de Panasonic of Epson verwacht.

Voor de bediening van de lensshift zijn er twee draaiwieltjes, maar dat verloopt nogal schokkerig. Het beeld exact op de gewenste positie krijgen is dan ook een werkje dat geduld vergt.

Over geluidsoverlast hoef je je geen zorgen te maken. In de eco-stand is de Sony nauwelijks hoorbaar, maar ook met de lamp in de hoogste stand blijft het lawaai bescheiden. Daarnaast is de klank ervan niet echt storend. Het lichtverlies in de eco-stand is met 38 procent echter zeer groot en duidelijk merkbaar. Het volstaat nipt om een 100-inch scherm voldoende te vullen.

De afstandsbediening is uitstekend. De toetsen zijn groot, duidelijk gelabeld en verlicht. Bovendien heb je heel wat mogelijkheden van de projector met één toets binnen bereik. Ideaal voor wie graag nog wat aan het beeld sleutelt afhankelijk van content.

De menu’s zelf laten een vlotte navigatie toe, al zijn ze hier en daar nog voor verbetering vatbaar. De belangrijkste opmerking is dat Sony veel instelmogelijkheden biedt maar weinig vertelt over wat ze juist doen. Een mooi voorbeeld zijn de gamma-instellingen. Die bepalen hoe de helderheid verloopt van zwart naar wit.

De handleiding beschrijft het effect van elke instelling, maar een duidelijke coëfficiënt (gammacurves zijn in veel gevallen te identificeren aan hun machtscoëfficiënt) of een schematisch voorgestelde curve zegt veel meer.

,

Sony’s SXRD-technologie is een variant van LCoS (Liquid Crystal on Silicon). Die technologie gebruikt net zoals LCD drie kleurpanelen en is dus gevoelig aan aligneringsfouten van de panelen. Daarover moet je je geen zorgen maken bij deze Sony, de panelen kan je haarscherp aligneren via de menu’s.

De beeldverwerking ziet er verder uitstekend uit. Met dvd-materiaal geeft de Sony blijk van een uitstekende de-interlacing en haarscherpe scaling. De ruisonderdrukking is top en je kan redelijk gedetailleerd specifieke ruisproblemen te lijf gaan. Zo biedt de Sony afzonderlijke instellingen voor ‘mosquito’-ruis, typisch waarneembaar aan de randen van voorwerpen en die er uit ziet alsof er vliegjes rond vliegen. Ook ‘block’-ruis, een gevolg van te zware compressie in het bronmateriaal en te zien als blokvorming in het beeld, kan je effectief wegwerken.

Ook Blu-ray-beelden worden bijzonder goed weergegeven. Een van de opvallendste sterke punten van deze Sony is de ‘Motion Enhancer’. Deze variant van Sony’s MotionFlow verbetert de detailweergave van bewegende beelden én vermindert het schokken van panbeelden, de zogenaamde ‘judder’. Je kiest voor af, laag of hoog.

De hoogste instelling levert erg vloeiende beelden, maar lijdt wel aan wat artefactvorming op zeer gedetailleerde beelden. Laag lijkt ons een uitstekend compromis, dat er in slaagt om dubbele contouren op bewegende voorwerpen weg te werken zonder andere artefacten te creëren.


,

De zwartwaarde van de VPL-HW30ES is zeer goed, al zijn er een paar toestellen in deze test die nog beter presteren. Dit gezegd zijnde, overal behalve in de donkerste thuisbioscopen zorgen dit soort zwartwaardes voor een uitstekend resultaat.

Wie de dynamische iris activeert krijgt nog iets betere donkere beelden. Gekoppeld aan een mooie hoeveelheid zwartdetail kan de Sony dan ook erg indrukwekkende beelden tonen. De gammawaarde van de ‘Cinema 1’-instelling is iets te laag, waardoor het beeld licht te helder is en wat ‘punch’
verliest.

Dat probleem kan je oplossen door een donkerdere gammacurve te kiezen (bijvoorbeeld gamma 3), al laat je – zoals eerder gezegd – de lamp dan wel best in ‘normaal’-mode staan als je niet op een wat kleiner scherm werkt, bijvoorbeeld tot 90 inch. Het lichtverlies van de eco-mode is te groot.

Een gebied waarop deze projector absoluut fantastisch scoort, is de kleurenweergave. De ‘Cinema 1’-preset levert nagenoeg perfecte kleuren, en dat zorgt voor een erg natuurlijk en rijk beeld. Ook de grijsschaal zit goed, met enkel in de donkere tinten een licht paarse tint. 

,

Sony’s vorige 3D projector, de VPL-VW90ES, leverde naar onze mening veel te donkere 3D-beelden. Dat is op zijn opvolger al een stuk beter. Je kan de helderheid van de bril aanpassen in vijf stappen en in de helderste instelling zorgt dat voor een goed resultaat.

Perfect? Nee, dat is het helaas nog niet. Crosstalk blijft immers zichtbaar, en ondanks de mogelijkheid om aan het diepte-effect en de helderheid van de bril te sleutelen blijft dat verschijnsel regelmatig zichtbaar.

,

Dit is een uitstekende projector die heel wat goede punten verzamelt. Dat hij recht uit de doos al erg goede kleuren neerzet vinden we bijzonder aantrekkelijk. Zijn specificatielijst pronkt dan wel met minder lumens dan concurrerende projectors, maar in de praktijk blijken de resultaten veel dichter bij elkaar te liggen – althans voor de ‘Cinema’-modes.

Kijken bij omgevingslicht doe je beter niet met deze Sony VPL-HW30ES, daarvoor is de lichtopbrengst in de helderste modes te beperkt. Let ook op met de eco-mode, want die snijdt heel agressief in het aantal lumens.

3D ziet er over het algemeen goed uit, al blijven er crosstalkproblemen zichtbaar. Kiezen voor een versie zonder 3D lijkt ons dan ook een goede manier om een paar euro uit te sparen, al blijft deze Sony ook dan een dure optie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.