We moeten bekennen dat we toch wel met enige opwinding naar deze test uitkeken. Deze 4K-projector heeft immers een eigen resolutie van 4.096 bij 2.160 pixels, ruim vier keer meer dan Full HD, en dat belooft alweer heel wat meer detail in de beelden. Juist op een groot projectiescherm valt dat, zo hopen we, des te duidelijker op.

Ons probleem: we hebben geen 4K-bron ... Dus kloppen we aan bij Cinedream Breendonk voor een demo- en testsessie. De projector staat er opgesteld in een cinefiel nirwana, de ideale plek om er met volle teugen van te genieten. 

In het zwart en met een zeer distinctieve koelvin rond het objectief ziet de projector er alvast indrukwekkend uit. Niet alleen weegt hij 20 kilogram, hij is ook behoorlijk groot.

De volledig gemotoriseerde lens heeft een 2,1x-zoom en beschikt over een ruime scheut lensshift.

De aansluitingen staan allemaal aan de zijkant, minder goed voor plafondmontage maar erg handig als je hem op een schap plaatst.

Gebruik je een 21:9- of Cinemascope-scherm, dan kan je met vijf lenspresets de focus, zoom, positie en beeldverhouding onthouden. Met één druk op de knop is het mogelijk om de ideale instellingen voor 21:9, 16:9 en 4:3 te herstellen. Een goedkoper alternatief dan een anamorfe lens.

Waar de projector ook staat of hangt, over geluidsoverlast hoef je je totaal geen zorgen te maken. Sony geeft geen cijfers, maar die zijn eigenlijk overbodig. De projector is absoluut fluisterstil in beide lampmodes.