Natuurlijke kleuren

Deze projector gebruikt net als de andere Sonyprojectoren SXRD-technologie (LCoS). Omdat we niet in onze referentieomgeving testen hebben we geen metingen van lichtopbrengst en zwartwaarde gedaan, maar het is al snel duidelijk dat de projector in de
‘Referentie’-beeldpreset een uitmuntend beeld op het scherm tovert. Het 105-inch scherm wordt moeiteloos gevuld met stralende scènes.

De combinatie van een uitstekende zwartwaarde en prima zwartdetail zorgt voor zeer engagerende beelden. Deze Sony gebruikt een dynamische iris. We zagen in de automatische stand geen vervelende helderheidswissels, dus raden we die aan. We durven stellen dat de VPL-VW1000ES zich moeiteloos naast de VPL-VW95ES kan zetten, met een lichtopbrengst die aanzienlijk beter is maar een zwartweergave die vermoedelijk ongeveer hetzelfde niveau haalt.

De kleurweergave is uitmuntend, en de ‘Referentie’-beeldpreset maakt zijn naam absoluut waar. Tijdens onze drie uur durende testsessie krijgen we niet een keer de indruk dat er iets fout zit. Integendeel, de kleuren geven een natuurlijk, rustig beeld met ruim
voldoende punch. Kleurmetingen deden we wel en die bevestigen onze vermoedens: de Sony haalt topscores. Het kleurbereik is zo goed als perfect, net als de grijsschaal die geen enkele vervelende tint toont.

Toch noteren we ook twee minpuntjes. We zien een lichte groene verkleuring aan de rand van het beeld en een lichte magenta tint in het midden. Vermoedelijk te wijten aan een lensprobleem, maar gelukkig is het enkel zichtbaar bij testbeelden. Dit toestel beschikt ook niet over een CMS (Color Management System). Voor een projector in deze prijsklasse vinden we dat vrij onbegrijpelijk, ook al zijn de fabrieksinstellingen goed. 

Sony-dealers zouden via speciale software wel het nodige werk kunnen uitvoeren en misschien past Sony dit verder aan met firmware-upgrades.
 

gerelateerde items