4K voor ultiem detail

De beeldverwerking van de VPL-VW1000ES laat gemengde resultaten zien. De ruisonderdrukking is erg goed. Bij het detecteren van video- en filmframerates gaat hij echter regelmatig in de fout, wat leidt tot zichtbare kartelranden op sommige lijnen.

Maar wat we echt wilden weten: hoe zit het met 4K? De Sony kan weliswaar 4K-video ontvangen via HDMI, maar zoals we eerder al aanhaalden is 4K-content momenteel niet zomaar beschikbaar voor de consument. Of 4K bijvoorbeeld ooit op Blu-ray verkrijgbaar zal zijn is zelfs nog niet duidelijk. Het zal hoe dan ook een nieuwe standaard zijn.

Vandaag kan je enkel via een pc 4K-bestanden aanleveren, en je computer moet dan al behoorlijk krachtig zijn. Voor een goed voorbeeld kijk je bijvoorbeeld eens op timescapes.org. Die film gebruikten we als test en het liet een enorme indruk na. Een
ultragedetailleerde sterrenhemel, de weidse oceaan of een knetterend vuur: het levensechte detail creëert bijna het gevoel van aanwezigheid.

We gingen als test ook even met onze neus tegen het scherm zitten en konden tot onze verbazing eerder de structuur van het scherm zien dan de pixels van de geprojecteerde beelden. Indrukwekkend.

De bulk van je kijkmateriaal zal voorlopig echter van Blu-ray komen, dus hoe is het gesteld met de scaling van de projector? Die is adembenemend goed. Zet zeker ‘Reality Creation’ aan, maar beperk de instelling wel tot ongeveer 25. De Sony slaagt
erin om de beelden dan duidelijk gedetailleerder te maken, zonder valse contouren. Voor DVD-content is die taak iets lastiger, maar van Blu-ray-beelden waren we oprecht onder de indruk.

Een andere nuttige extra is de ‘Smooth Gradation’-instelling, die in zachte kleurgradaties alle vervelende kleurbanden wegwerkt.

De VPL-VW1000ES kan ook 3D-materiaal projecteren en dat doet hij uitstekend. Crosstalk is zo goed als onbestaande, en de projector levert een voldoende helder beeld. Voor het beste resultaat zet je ‘3D brightness’ op de hoogste stand.
 

gerelateerde items