Sony-fans spitsen wellicht al hun oren als ze die ‘Z’ in de modelnaam zien staan. Inderdaad, de Xperia Tablet Z landt niet geheel toevallig min of meer op hetzelfde moment als de Xperia Z – het nieuwe vlaggenschip van Sony qua smartphones (lees hier de test). De twee toestellen zijn duidelijk van dezelfde tekentafel afkomstig. Of de respectievelijke ontwerpers zijn met elkaar getrouwd, dat kan ook.

De Xperia Tablet Z is dus met andere woorden een intogen en stijlvolle verschijning die perfect past bij een Bravia-tv en een Xperia-telefoon. Van ver zie je meteen dat deze tablet zeer dun is: 6,9 mm. Dat is ‘slechts’ 2,5 mm dunner dan de recentste iPad, zou een Apple-fan roepen, maar geloof ons maar: als je de twee naast elkaar legt zie je meteen wie magerder is. En wat zeker merkbaar is, is het verschil in gewicht. De Xperia Tablet Z weegt 495 gram, een volle 150 gram lichter dan Apples mooiste.

Net zoals de Xperia Z-telefoon is deze tablet gebouwd naar de IPX57- en IP5X-normen. Voor zij die niet in de industriële sector zitten: de Xperia Tablet Z kan tot een half uur op een diepte van een meter ondergedompeld blijven én kan aardig goed tegen stof.