Jamie Biesemans

Hoge resolutie

Mogen we dan toch een kritische noot lossen over het ontwerp van de Xperia Tablet Z? Dan zouden we verwijzen naar de schermranden, die vooral links en rechts nogal breed zijn. Iets minder zwart rond het scherm zou deze tablet veel eleganter maken.

Bovendien is de waterdichtheid enkel gegarandeerd als de klepjes over de micro-USB-poort en de geheugenkaartsleuf er goed op zitten. Nu zitten die klepjes vast aan de behuizing – hoera! – maar de vraag is wel of ze na een jaar gebruik er nog altijd even perfect op zullen passen. Het is niet dat we een gevoel hebben dat de klepjes een probleem gaan vormen, maar het is toch een aandachtspunt.

De Xperia Tablet Z beschikt over een heel mooi 10,1 inch scherm waarop 1.200 x 1.920 pixels tonen. Zoals wel vaker bij Android-tablets is het een breedbeeldscherm, waardoor de tablet in z’n geheel meer op een lange rechthoek lijkt. Dit in tegenstelling tot de vierkantigere vorm van de Apple iPad. Het is ons al vaker opgevallen bij tablets met deze vorm: omdat ze veel langer dan breder zijn, hou je ze meestal in de liggende stand vast.

Persoonlijk vinden we het een plus bij het bekijken van websites en video’s, maar is het intikken van tekst wat lastiger omdat het toetsenbord vrij breed is. Klein minpuntje toch ook is dat je in liggende stand gemakkelijk de twee speakers kan bedekken met je handen. De tablet 180 graden draaien lost dat probleem gelukkig meteen op.

Hoewel de pixeldensiteit van het display lager ligt dan een iPad met Retina-scherm of Nexus 10 (224 vs 264 vs 299 PPI), is er naar ons gevoel niet echt een probleem. Tekst op webpagina’s en e-books bijvoorbeeld verschijnt scherp en zonder veel zichtbare kartels op het scherm. 

gerelateerde items