Jamie Biesemans

PS3-controller

We schreven al vaker in het verleden: de mobiele toestellen van Sony hebben een streepje voor omdat het moederbedrijf wel overal een vinger in de pap heeft. Neem nu gaming: niet alleen is er de associatie met de Playstation, wat onder meer tot uiting komt in de PlayNow-dienst waarlangs je oude PS-titels kan spelen, maar je kan ook een Dualshock-gamecontroller van de PS3 aansluiten op de Xperia Tablet Z. Dat is bijzonder fijn voor shooters en racespelletjes, twee genres die soms wat lastiger te spelen zijn via een aanraakscherm.

Uiteraard present zijn apps van Music Unlimited (Sony’s Spotify-kloon) en Video Unlimited (helaas, nog altijd niet actief in onze contreien). Ben je reeds ingestapt bij andere diensten, kan je die natuurlijk gewoon via hun eigen apps gebruiken. De mediaspeler-apps (Walkman en Films) die Sony voorziet voor lokale media zijn vrij goed, en maken het ook heel gemakkelijk om pakweg een video naar een DLNA-compatibele televisie te sturen.

De Xperia Tablet Z is overigens Miracast-compatibel (zie dit achtergrondstuk), wat interessant is in combinatie met een nieuw tv-toestel. En helemaal als het gaat om een nieuwe Sony Bravia-televisie die uitgerust is met een NFC-chip. Je moet dan gewoon de tablet tegen de afstandsbediening van de tv houden om een verbinding te maken.  Dankzij de NFC-chip in de Z kan je ook zonder in instellingen te duiken een koppeling maken met een speaker zoals de Sony BTX-500.

Een enorme troef blijft het ingebouwde IR-oog in combinatie met de Remote-app van Sony. Net zoals zijn voorgangers kan je de Xperia Tablet Z zo als universele remote gebruiken. Heel wat AV-producten worden ondersteund en er is nu de mogelijkheid om macro’s te bouwen. Handig is dat de laatste skins van Sony je vanaf het hoofdscherm meteen naar de remote brengt – geen gedoe met meermaals klikken om aan een afstandsbediening te raken, want zo zou je het toch nooit gebruiken.

gerelateerde items