Laten we het eerst hebben over de evidente verschillen tussen de eerste Tablet Z (lees hier de test) en de gloednieuwe Z2. Of liever: de non-verschillen. Leg de twee tablets naast elkaar, en je ziet niet meteen grote verschillen. Tijdens het testen legde ik de twee tablets regelmatig vaak naast elkaar – en telkens opnieuw overviel me de vraag: “Welk is nu de nieuwe?”.

Gegeven dat de eerste Tablet Z een toonbeeld van minimalisme was, is dat niet verrassend noch bepaald erg. Verandering moet wat ons betreft enkel als er reden toe is. Het zeer dunne chassis en de relatief brede, zwarte rand rond het brede 10,1-inch scherm leiden je ogen meteen naar wat er op het display gebeurt. Vooral bij het bekijken van video en tijdens het gamen heb je het gevoel dat enkel de scherminhoud bestaat. En dat is precies hoe het hoort.

Zijn er dan helemaal geen veranderingen aan het uiterlijk? Toch wel, maar ze zijn meestal heel bescheiden. Naast zijranden die nu bij het zwarte model grijs gekleurd zijn (een puur esthetische verandering) is de Z2 vooral 0,5 mm dunner en 70 gram lichter.

Om het verschil in dikte te merken, heb je bijna een microscoop nodig, maar de gewichtsdaling is zeker merkbaar. Het maakt de Xperia Tablet Z2 met voorsprong de lichtste in z’n klasse en een plezier om te gebruiken.

Het lage gewicht en mager profiel hebben trouwens geen impact op de rigiditeit en het stevigheidsgevoel. Dat vind ik toch een prachtprestatie.