Toon alles (8)
Jamie Biesemans

USB-DAC

Audio staat bij tablets dikwijls – en spijtig genoeg - niet heel hoog op de prioriteitenlijst. Bij de Xperia Tablet Z2 is dat echter niet het geval. Zo zijn de luidsprekers verplaatst en naar voren gericht. Dat is niet enkel goed voor de klank, het verkleint de kans dat je tijdens het vasthouden de speakers met je handen bedekt.

Er zijn bovendien heel wat audio-instellingen aan boord, al zijn wij geen fan van ClearAudio+. Maar goed, dat is iets dat iedereen voor zichzelf moet uitmaken. Het Geluidsverbetering-scherm is gelukkig zo ingericht dat je kan experimenteren met de equalizer en audiofuncties.

Maar wat bespeuren we daar in de audio-instellingen? Een mogelijkheid om de Z2 audio digitaal te laten uitsturen naar een USB-DAC! Interessant, want via deze route zou je de tablet kunnen gebruiken als hoogwaardige audiobron.

Nu is dit niet zo uitzonderlijk als het lijkt. In theorie kan iedere smartphone of tablet met Android 4.1 of hoger verbinden met een USB-DAC, maar nog nooit werd het zo expliciet in de kijker gezet.

Om je tablet digitaal aan te sluiten op een DAC, heb je een gepaste USB-OTG-kabel nodig. Met een typische aankoopprijs van een vijftal euro's is dat geen grote uitgave. 

We wilden deze feature testen op onze Teac UD-501 en NuForce Icon HDP, maar helaas: onze - nochtens immense - voorraad kabels bleek geen werkende OTG-kabel te bevatten. De bestelling voor een nieuwe kabel is ondertussen geplaatst, en we zullen in een apart artikel aandacht wijden aan de combinatie Android en USB-DAC.

gerelateerde items