Mobile

Review: Sony Xperia Z Ultra

De Xperia Z Ultra is de overtreffende trap van gigantisch. Kolossaal? Immens? Met een 6,4 inch scherm verpakt in een behuizing van bijna 18 cm lang en 9 cm breed komt deze Sony heel dicht in de buurt van een tablet. Maar je kunt er dus mee telefoneren. Even verbazingwekkend is de dikte van 0,6 cm – veel slanker dan de andere twee phablets in deze test.

Sony voert een heel uniforme styling door bij zijn topmodellen. De Z Ultra past dus perfect bij andere Xperia’s, zoals de Z1, Z1 Compact en de pas voorgestelde Z2. Elegant, zou ik het omschrijven, met een glazen achterkant (in zwart of wit), metalen randen rondom en een zwarte boord rond dat kolossale scherm. Het doet veel denken aan een televisie, en dat is vast geen toeval.

Net zoals Xperia Tablet Z2 (lees hier de test) is de Z Ultra water- en stofdicht volgens de IP58-norm. Hoewel we niet overtuigd zijn dat de achterkant elk ongeval overleeft, is die waterdichtheid echt wel een plus.

,

Sony is heel consistent in het fysieke design, maar ook qua software. Samen met deze test, legden we op de redactie ook de Xperia Tablet Z2 op de pijnbank. De menu’s en bijgeleverde apps zijn nagenoeg identiek. Dat verhoogt bij ons alleen maar het gevoel dat de Ultra eigenlijk een vermomde tablet is.

Hij kan ook, in tegenstelling tot veel smartphones, altijd in horizontale of verticale stand worden gebruikt. De interface draait netjes mee.

De Ultra is een telefoon die zich heel goed leent tot hanteren in landschapsoriëntatie. Niet onverwacht bespeuren we aan de linkerzijde (of onderkant, als je hem gedraaid houdt) een dockconnector.

Je kunt bij Sony een lader/dock kopen, zodat je de Ultra mooi kunt positioneren om video te bekijken. Zo wordt het helemaal een mini-tv.

,

Ons testtoestel kreeg een update naar Android 4.4.2, wat hem helemaal up to date maakte. We zien bijvoorbeeld bij de notificaties die je krijgt door op het beginscherm naar beneden te vegen, een tweedeling tussen berichten en waarschuwingen aan één kant en snelkoppelingen naar bepaalde instellingen aan de andere. Het is anders dan bij Samsung en LG, waar alles in één lange rij onder elkaar verschijnt. Sony maakt het je gemakkelijk om zelf te bepalen welke snelkoppelingen er verschijnen, en dat is handig.

De Ultra is uitgerust met een 20 megapixelcamera, wat immens veel is vergeleken met de 4,3 megapixel van de One Max. Maar laat het duidelijk zijn: de Sony-camera is niet vijf keer beter. Zoals je zou verwachten, presteert de camera van de Ultra niet slecht bij goede lichtomstandigheden. Als het donkerder is, wordt het beeld echter snel heel korrelig. Vreemd genoeg heeft de Ultra geen flitser aan boord.

Het grote formaat van deze Xperia maakt het wel een fijn apparaat om video mee te maken en daarna te bekijken. Ons viel vooral de relatief goede audio-opnames op bij zo’n filmpje. De galerij-app presenteert trouwens je eigen video’s op een fijne manier.

Het is wel heel vreemd dat deze Xperia Ultra Z probleemloos videobestanden afspeelt (inclusief geluid bij MKV’s met 5.1-soundtrack), terwijl de Xperia Tablet Z2 met dezelfde software daar niet in slaagt. Het maakt de Ultra in elk geval een fijn apparaat voor mediaconsumptie.

,

Zelfs na enkele weken testen blijven we onder de indruk van het formaat van de Z Ultra. ‘Ultra’, ze menen het echt wel bij Sony. Volgens ons is dit toestel voor de meeste mensen echt te groot, zelfs voor hen die bewust een phablet zoeken.

Maar het is wel een prima smartphone met topprestaties. Als je dus het transportprobleem kunt overwinnen of negeren, is dit misschien net de phablet die bij je past. 

(Kooptip: tijdens onze testperiode was de Z Ultra in het zwart aanzienlijk goedkoper dan de witte uitvoering. Of dat nog zo is als je dit leest, kunnen we niet voorspellen. Maar als je de Ultra kunt scoren voor 450 euro, dan heb je een uitstekende deal in handen.)

De Sony Xperia Z Ultra was de Beste Koop in het dossier phablets in FWD52.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.