Sinds Sony zijn partner Ericsson dumpte, is het Japanse merk aan een sterke opmars in de mobiele markt bezig. Sony heeft een vrij interessante unique selling point of USP – zoals de marketingluitjes dat graag zeggen – voor zijn mobiele producten. De Z1 is, net zoals een aantal andere Xperia’s, water- en stofdicht. Omdat het leven een parcours is van hoogte- maar ook laagtepunten, vind ik dat zeer prima. 

De Z1 is het nieuwe highendmodel en dat straalt het ook gewoonweg ook uit, beter dan bijna alle andere Android-vlaggenschepen die we recent bekeken. Persoonlijk vind ik het een aardig minpunt dat heel wat héél dure telefoons zo niet ogen. Technisch zitten ze helemaal aan de top, maar de behuizing is maar zo-zo. Bij deze Z1 heb je dat teleurgesteld gevoel helemaal niet.

De bouwkwaliteit van deze Sony is uitstekend en de glazen achterkant doet zowaar denken aan de iPhone 4s. Aan jou om te oordelen of dat een compliment dan wel een belediging is. Ook mooi is de afwerking van de zijkanten in metaal.

Dit alles geeft de Z1 een heel solide gevoel - wel een tikkeltje zwaar - een vibe die je ook ervaart bij het vastnemen van een kwalitatieve versterker. Wij vinden dat de Z1 vooral veel uitstraling heeft in de zwarte uitvoering, maar wie niet akkoord gaat kan zijn geld ook aan een paarse of witte editie geven.