Mobile

Review: Sony Xperia Z1

Sinds Sony zijn partner Ericsson dumpte, is het Japanse merk aan een sterke opmars in de mobiele markt bezig. Sony heeft een vrij interessante unique selling point of USP – zoals de marketingluitjes dat graag zeggen – voor zijn mobiele producten. De Z1 is, net zoals een aantal andere Xperia’s, water- en stofdicht. Omdat het leven een parcours is van hoogte- maar ook laagtepunten, vind ik dat zeer prima. 

De Z1 is het nieuwe highendmodel en dat straalt het ook gewoonweg ook uit, beter dan bijna alle andere Android-vlaggenschepen die we recent bekeken. Persoonlijk vind ik het een aardig minpunt dat heel wat héél dure telefoons zo niet ogen. Technisch zitten ze helemaal aan de top, maar de behuizing is maar zo-zo. Bij deze Z1 heb je dat teleurgesteld gevoel helemaal niet.

De bouwkwaliteit van deze Sony is uitstekend en de glazen achterkant doet zowaar denken aan de iPhone 4s. Aan jou om te oordelen of dat een compliment dan wel een belediging is. Ook mooi is de afwerking van de zijkanten in metaal.

Dit alles geeft de Z1 een heel solide gevoel – wel een tikkeltje zwaar – een vibe die je ook ervaart bij het vastnemen van een kwalitatieve versterker. Wij vinden dat de Z1 vooral veel uitstraling heeft in de zwarte uitvoering, maar wie niet akkoord gaat kan zijn geld ook aan een paarse of witte editie geven.

,

De Z1 is praktisch gezien de opvolger van de Xperia Z (lees hier de review), het eerste topmodel waar de nieuwe mobiele afdeling van Sony begin dit jaar mee scoorde. Qua afmetingen zijn er niet zoveel verschillen, al is de Z1 met zijn 170 gram merkbaar zwaarder dan zijn voorganger. Stillistische leunen ze bij elkaar aan.

Ook de  Z1 heeft een 5-inch scherm, maar nu gaat het om een heus Triluminos-scherm (lees hier een achtergrondartikel over deze Sony-technologie). Bij de televisies levert Triluminos wel een zekere meerwaarde, maar bij de Z1 tilt de technologie de display niet naar een hoger niveau. Sommige concurrenten hebben beter, en dan denken we onder meer aan de AMOLED in de Note 3. 

Het Full HD-scherm van de Z1 is niettemin zeer scherp en heeft geen last van de (bescheiden) kijkhoekproblemen van de Z. Het is wat donkerder ingesteld dan de meeste smartphone-displays, maar dat is niet bepaald een struikelblok.

,

Sony voegt naast een stijlvolle en understated skin enkele apps toe. Het gaat uiteraard om een aantal koppelingen naar hun diensten, maar ook handigheden als Smart Connect. Hiermee kan je profielen opstellen, zodat de Z1 in bepaalde situaties bepaalde instellingen activeert. Je kan bijvoorbeeld een onderweg met muziek-modus instellen, waarbij Bluetooth wordt ingeschakeld, de Walkman-app start en dat er zelfs tracks beginnen te spelen. Handig ook voor in-autogebruik.

Uiteraard is Music Unlimited present (via de Walkman-app). Sinds de upgrade naar 320 kbps streams is dit alternatief voor Spotify of Deezer opeens heel wat interessanter geworden. Of je er voor gaan, hangt wat van je profiel af. Ja, als je enkel op de Z1 of een ander Sony-apparaat muziek wil beluisteren via een streamingdienst, "Neen" als je graag wil streamen via toestellen van andere merken. Music Unlimited is trouwens wel als losse app beschikbaar voor Android en iOS. DLNA-ondersteuning is trouwens mooi geïntegreerd in de media-apps.

De Z1 pakt uit met een camera van 21 megapixel, die wel foto's met veel minder megapixels aflevert – acht om precies te zijn. Het is een trukje dat we ondertussen kennen van de Nokia Lumia 1020: alle megapixels gebruiken bij het fotograferen en dan deze overvloed aan beelddata gebruiken om betere, kleinere beelden te creëren. Via deze manier zou je bijvoorbeeld ruis beter moeten kunnen wegwerken. Zo gaat de theorie toch, maar in de praktijk presteert de camera van de Z1 niet buitengewoon. We zien toch nog behoorlijk wat ruis opduiken. 


Het is niet wereldschokkend, maar de compacte stand die Sony verkoopt is een mooie aanvulling op de Z1. Door de extra laadpoort aan de zijkant kan de telefoon via deze houder in liggende stand opgeladen worden, terwijl je ondertussen een filmpje meepikt.

,

Wat ons betreft is de Z1 het derde toestel – na de iPhone 5s en de HTC One – dat in de groep van best afgewerkte smartphones zit. Het hogere gewicht telt wel wat als minpunt en ook de achterkant uit glas zou wel eens een nadeel kunnen zijn – net zoals dat bij de iPhone 4 het geval was.

Niettemin is de Z1 qua looks een absolute hoogvlieger, al is het niet de snelste telefoon meer op de markt. De water- en stofdichtheid is een (vooralsnog) unieke plus, die ook in het echte leven zijn meerwaarde bewijst. Negeer even de marketing rond de camera, en koop de Z1 omdat het een verdomd elegante verschijning is die prachtig design combineert met stille kracht.

De Sony Xperia Z1 was een Beste Keus in het dossier premium-smartphones in FWD50, een eer gedeeld met de LG G2.

Jamie Biesemans

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.