Toon alles (4)
Eric  Beeckmans

Gebruiksgemak

De interface van de A-300 is mooi en vlot genoeg, maar is niet altijd even efficiënt en logisch. Regelmatig vroegen we ons af hoe we nu uit menu x of y konden geraken of waar een of andere optie te vinden was. Het zal ongetwijfeld wennen, maar consistentie en duidelijkheid moeten eigenlijk beter.

Ook de remote is op z’n best een matige prestatie. De wirwar van kleine toetsen en onlogische organisatie maakt de zaken soms alleen maar erger. De ‘Home’ en ‘Menu’ toets, twee zaken die je erg regelmatig nodig hebt staan piepklien ergens verstopt tussen alle andere toetsen.

Onze belangrijkste vraag is hoe de mediajukebox werkt. Bladeren door een lange lijst bestanden, het is niet de ideale manier om een filmpje of wat achtergrondmuziek voor de rest van de avond te kiezen. Een ingebouwde mediajukebox, vergelijkbaar met XBMC of Plex, moet een leuke interface leveren.

Het principe is eenvoudig: vertel de A-300 waar al je films en muziek staan, en hij analyseert de content, haalt hoezen en info op en toont dan al je films in een grafisch overzicht. Die content mag eender waar staan, op een interne harde schijf, USB harde schijf, of op een gedeelde map op het netwerk bijvoorbeeld op een NAS. Denk er wel aan dat de A-300 schrijfrechten moet hebben op locatie van de media. En al lijkt het principe erg eenvoudig, we hadden behoorlijk wat moeite om alles aan het werk te krijgen met de films op onze NAS.

De werkwijze is erg slecht gedocumenteerd en de foutberichten zijn obscuur. Wat op enige minuten moest geklaard zijn kostte ons al snel twee uur experimenteerwerk met de juiste instellingen.

Zodra de A-300 je media vindt hangt het succes van analyse uiteraard af van hoe duidelijk de bestandsnamen zijn. Geef je films daarom een volledige naam, inclusief releasejaar zoals gevonden op imdb, bijvoorbeeld: ‘The Dark Knight (2008).mkv’. Het uiteindelijk resultaat is mooi en handig, maar heeft een echte schoonheidsfout: alle opgehaalde covers hebben een zeer lage resolutie zodat zelfs op een 40 inch tv de covers wat wazig zijn.

gerelateerde items