Geluid

Review: Tannoy Reveal 501a

De Tannoy Reveal 501a hadden we samen met en resem andere desktopspeakers te gast op onze redactie. Binnen dat gezelschap zou je hem kunnen omschrijven als een vreemde snuiter, en dat bedoelen we als compliment.

Deze luidspreker bewijst immers dat het mogelijk is om een transparant klinkende, kleine monitorluidspreker ook ronduit aangenaam te doen presteren met uiteenlopende doorsnee geluidsopnames.

Nochtans komt de Tannoy eerder onopvallend uit de startblokken: de Reveal 501a ziet er geslaagd uit met zijn combinatie van hoekige en gestroomlijnde designelementen bij de baffle vooraan, maar spectaculair is het niet echt.

Een zilveren accent rond de uitsparing voor de gelijkaardig gekleurde mid/laageenheid (5 inch) is het enige speelse accent in een verder anoniem, matzwart kastje waarin ook nog een 1-inch dometweeter zit.

De baspoort zit op de voorzijde van de speaker, zodat de speaker minder invloed ondervindt van nabijgelegen muren.

,

Op de achterkant van de Reveal 501a zien we ingangen voor TRS-plugs en XLR-kabels, aangevuld met een gain-regelaar op elke speaker.

Niet ongewoon voor een monitor, maar dat betekent wel dat je bij de Reveal met een RCA-naar-XLR-adapter zal moeten werken als je bron alleen over RCA-uitgangen beschikt. We denken dan bijvoorbeeld aan een gewone geluidskaart van een computer of een regelbare 'Zone 2'-uitgang van je AV-receiver, om maar enkele scenario's te schetsen.

De hoogweergave kan je overigens subtiel beïnvloeden via een schakelaar, terwijl de IEC-stroomaansluiting losse kabels verwelkomt.

Op klankmatig vlak blijkt de Tannoy een stuk ‘vriendelijker’ uit de hoek te komen dan we van een betaalbare monitor gewend zijn: de weergave lijkt net iets rustiger.

Vooral het middengebied bevalt ons uitstekend, met een opvallend mooie weergave van stemmen. Bovendien hangt alles ook lekker homogeen samen: we kunnen nergens een eigenschap vinden die er echt uitgesproken tussenuit springt.

De laag- en hoogweergave heeft Tannoy eveneens prima voor elkaar. Een speaker zoals de ESI UniK doet accenten in het hoog duidelijker uitkomen dankzij z'n ribbontweeter, maar de Tannoy is minder vermoeiend om lang naar te luisteren – tenzij je erg hoge volumes verkiest, dan wordt de klank van de 501a duidelijk agressiever. De populaire KRK RP5G2 Rokit 5 is dan weer indrukwekkender in het laag, maar de Tannoy lijkt een iets betere controle en balans te bieden, zodat hij iets geraffineerder overkomt als totaalpakket.

Daarnaast is hij ook verrassend verdraagzaam ingesteld tegenover low-res opnames en content die we van internet streamen: je hoort de tekortkomingen bij dat soort tracks duidelijk, maar ze klinken niet meteen onuitstaanbaar.

En die combinatie van eigenschappen blijkt een eerder zeldzaam gegeven in deze niche van de luidsprekermarkt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.