Geluid

Review: Harman Kardon MAS111

Handschoentjes in de doos? Is dat niet iets dat je alleen bij patserige high-end apparaten ziet? Toch niet, ook bij deze Harman Kardon-set zitten ze in de doos.

Hoe dan ook: als je hart sneller gaat kloppen bij termen als stijlvol en luxueus, dan verdient deze Harman Kardon al meteen een plaatsje bovenaan je shortlist. Dit is zonder meer een bloedmooie set.

En dat geldt zowel voor de twee componenten – die zijn vierkant, maar conform de Steve Jobs doctrine hebben ze afgeronde hoeken – als voor de volledig in pianolak afgewerkte luidsprekers. De twee componenten hebben trouwens krek dezelfde afmetingen en zijn beide prima afgewerkt.

Wel jammer dat de volumeknop zo ongelijkmatig en stroef draait. Dat doet een beetje afbreuk aan het luxegevoel.

,

De twee componenten zijn verbonden met elkaar door een speciale systeemkabel. Die is nét lang genoeg om de apparaten ook naast elkaar te kunnen plaatsen.

De MAS111 heeft met voorsprong de meeste aan- sluitpoorten van alle sets in deze test. Je kan op de achterzijde maar liefst drie analoge geluidsbronnen aansluiten – waarvan eentje speciaal bestemd is voor draaitafels met een MM-element – en vier digitale. De vraag is natuurlijk of je daar in de praktijk vaak gebruik van zal maken. Want bij een compacte stereo-oplossing als deze is het toch de bedoeling dat je de set vooral op zichzelf gaat gebruiken, niet?

In de doos vinden we ook een los iOS-dock, dat we prompt aansluiten. Dat gaat overigens minder gemakkelik dan je zou denken, omdat de aansluitkabel zodanig stijf is dat het hele dock in de lucht getild wordt. In het component met de gleuf zitten een FM- en een DAB-radiotuner. En een cd-speler.

De MAS111 leest mp3- en wma-bestanden uit, en dat zowel van een cd-schijfje als van een USB- opslagapparaat. Opmerkelijk wel dat de set enkel mp3’s en wma’s accepteert met een sampling frequentie van minimaal 32 kHz.

Eveneens opvallend is dat de MAS111 over twee USB- poorten beschikt: eentje achteraan en een op de voorzijde. Dat je die laatste niet op de foto ziet, komt omdat de poort eigenlijk rechts achter het hoekje zit. Samen met een stereo minijack-ingang en een hoofdtelefoonuitgang, trouwens. Elegant en toch praktisch.

We appreciëren het overigens dat Harman Kardon echte luidsprekerkabels meelevert – lees: goede kabels met enige dikte – in plaats van flinterdunne draadjes.

,

De MAS111 is prettig in het gebruik, met dank aan de praktische remote en het duidelijke display.

En hij klinkt ook goed. De onvolprezen Lana del Rey wordt met een hoog vlees-en-bloed-gehalte neergezet, waarbij het geluid mooi loskomt van de luidsprekers. Bovendien laat de set alle details die op mindere sets algauw in de achtergrond verdwijnen goed horen.

Prettig is dat er ook op een wat hoger volume nog lekker relaxed kan worden gespeeld. We vermoeden – mede gebaseerd op de vermelde meetmethode –  dat deze set de enige uit de test is waarbij de opgegeven vermogencijfers (tweemaal 65 watt) nu eens niét overdreven zijn.

De Harman-set klinkt dus zonder meer uitstekend, maar dat kan je evenzeer zeggen van de Sony-, Akai- en Sharp-sets. En die kosten de helft of nog minder dan deze MAS111. Voor wie zoveel mogelijk features wil – het enige wat je zal moeten missen is streaming audio en internetradio – én de best mogelijke geluidskwaliteit wil, is de Harman Kardon MAS111 wel de ideale keuze.

Dat je dan wat dieper in de portefeuille moet tasten, moet je er maar bijnemen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.