Het is al even geleden dat op de daken van nagenoeg elk huis een antenne prijkte. Tv via de ether is al lange tijd vervangen door analoge (en later: digitale) kabelalternatieven. En toch is ook het verspreiden van tv-signalen via de ether niet in de twintigste eeuw blijven hangen, want via DVB-T is er een mooi digitaal en kabelloos alternatief. Eentje die tot voor kort in ons land onderbenut bleef.

DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) is de standaard die gebruikt wordt voor digitale televisie via de ether. Een kabelaansluiting is dus niet nodig, een antenne (binnen- of buitenhuis) volstaat om de signalen te ontvangen. Daarmee is DVB-T een goede oplossing voor gebruikers in meer afgelegen gebieden, maar dat is een zeer relatieve term in Vlaanderen. Ook in de tuin, in de caravan of op een studentenkot biedt DVB-T een prima oplossing om televisie te kijken.

Digitale televisie via de ether is al lang gratis beschikbaar, maar het aanbod was beperkt tot de VRT en/of RTBF-zenders, afhankelijk van je woonplaats. Nochtans heeft Telenet al sinds februari 2010 een akkoord met Norkring, het bedrijf dat de zendmasten beheert, om een commercieel DVB-T aanbod in de markt te zetten. Maar nu is er dus een commercieel aanbod.