Toon alles (7)
Eric  Beeckmans

Daar is de nieuwe settopbox

Zo goed als alle nieuwe televisies bevatten een DVB-T ontvanger. Dat is overigens al enige jaren zo. Daarmee kan je de hierboven genoemde gratis zenders oppikken, maar het Teletenne-aanbod is versleuteld.

Om toegang te krijgen tot de versleutelde zenders zou in theorie een CAM (Conditional Access Module) met een Teletenne SmartCard volstaan. Die stop je eenvoudig achteraan de televisie in de daarvoor bestemde slot. In theorie zeggen we wel, want Telenet besliste om het gebruik van een settopbox te verplichten.

Heel jammer, want die ingebouwde tuner in je tv is wel degelijk geschikt voor het huidige aanbod. Maar in de loop van 2013 wil Telenet overschakelen naar DVB-T2, een nieuwere standaard die beter geschikt is voor HD kanalen. En er zijn nog slechts weinig toestellen uitgerust met ingebouwde DVB-T2 tuners.

In het Teletenne-pakket vind je naast de decoder ook een antenne. Aansluiten is kinderspel, maar opstellen kan wel enig geduld vereisen. In tegenstelling tot satelliet, waar de dekking zeer uniform is, kijk je voor DVB-T toch best eerst even op de dekkingskaart. Die vind je op gisapp.prd.telenet-ops.be/teletenne.

Op de FWD-redactie in Turnhout wees de kaart een perfecte ontvangst aan, maar ongeacht hoe we de antenne plaatsten kregen we geen betrouwbaar beeld. Thuis, waar de meter aanwees dat de ontvangst twijfelachtig is, kregen we ook een te zwak signaal. Niet getreurd, zodra we de antenne buiten op de vensterbank plaatsten was het beeld perfect in orde.

Wat experimenteren is dus noodzakelijk, en in het ergste geval moet je de antenne buiten monteren. Krijg je echt geen beeld, dan kan je binnen veertien dagen de set terugbrengen naar de winkel. Je betaalt dan enkel één maand abonnement (11,5 euro).

gerelateerde items