Geluid

Review: Canton GLE 420.2

Typerend voor Canton is het strakke en minimalistische design waarin de luidsprekers zijn uitgevoerd. En dat is in het geval van de GLE 420.2 niet anders. Vooral niet als je ‘m in mat wit bestelt, de uitvoering van ons testexemplaar.

Maar als je niet dol bent op wit, kan je de Cantons ook in het zilver of in diverse houttinten bestellen. De grille is in geperforeerd metaal uitgevoerd en is vast bevestigd. We kunnen de drivers bijgevolg niet in detail bekijken. Maar uit de specificaties leren we dat er een tweeter met een diameter van 25 millimeter in de GLE 420.2 zit en een 160 millimeter woofer in aluminium.

Verder is dit een basreflexontwerp – de baspoort zit achterop – met een frequentiebereik dat onderaan start op 42 Hz. Een dB-afwijking wordt niet vermeld, zodat we er het raden naar hebben vanaf welke frequentie het laag zonder beperkingen wordt weergegeven.

Een luistertest moet daar meer duidelijkheid over brengen. De gevoeligheid bedraagt 86,5 dB, wat eerder bescheiden is. Een versterker met enige vermogensreserves is dus een ideale partner voor deze Cantons. De GLE 420.2 is trouwens een telg uit een familie van zeven. Bijpassende vloerstaanders en/of een centerluidspreker en subwoofer vinden is dus geen probleem.

,

Om er wat in te komen draaien we de soundtrack Antarctica van Vangelis. En het zit er meteen bovenop. Een open, wijds klankbeeld met een mooi gedetailleerd, sprankelend hoog wordt onderbouwd met een alleraardigst laag.

De luidspreker klinkt ook netjes in evenwicht, dus het volume gaat meteen de hoogte in. De ‘hartslag’ intro van Dark Side of the Moon – het meesterwerk van Pink Floyd – klinkt dan wel niet helemaal overtuigend, maar aangezien de rest van het album dat wel doet, gaan we daar verder niet moeilijk over doen.

Het klokkengeweld en de rotodrums aan het begin van ‘Time’ klinken precies zoals het hoort, de sax in ‘Money’ scheurt door de kamer als een Harley-Davidson op steroïden. Zo kunnen we gerust nog een tijdje doorgaan, maar het plaatje zal inmiddels wel duidelijk zijn: dit is een dijk van een luidspreker. En al helemaal als je rekening houdt met het vederlichte prijskaartje.

Maar mogen we dan bij wijze van tegengewicht nu ook de minpunten horen? Die zijn er best wel, maar dan alleen in vergelijking met veel duurdere luidsprekers. Om een lang verhaal kort te maken: als je op zoek bent naar degelijke weergevers voor een budget van zo’n 500 euro per paar, dan hoort deze set op je shortlist thuis. Of beter: maak er 600 euro van, spendeer 360 euro aan deze jongens en de rest aan een bijpassende subwoofer. In de betere hifiwinkel weten ze er vast wel raad mee.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.