Geluid

Review: Enermax Dreambass USB Audio Amplifier

De Enermax DreamBass is een kleine externe audio-interface dat je via USB met een pc verbindt. Dat de DreamBass er opvallend uitziet, konden we afleiden uit de reacties bij onze collega’s. Het ding van nog geen 5 centimeter hoog is door de ingenieurs van Enermax immers in een doorzichtige en compacte behuizing gepropt. Daardoor ziet het eruit als een buis uit een buizenversterker. Er zitten echter geen analoge componenten in, alles gebeurt digitaal.

Enermax belooft een rijkere bas met een boost van om en rond de 80 Hertz. Dat is een beetje vreemd, omdat de echt diepe bas lager in het frequentiespectrum zit. Die piek zorgt er ook voor dat sommige muziek heel vreemd klinkt. Als er in bepaalde nummers toevallig al veel nadruk ligt op die frequentie van 80 Hertz, dan kan het geheel brommerig en te luid overkomen. Gelukkig bleven zulke gevallen beperkt, want de DreamBass gaat geluidstechnisch zeer specifiek te werk.

De DreamBass komt pas echt tot zijn recht bij games en films. Explosies en andere luide geluiden klinken daadwerkelijk krachtiger. Hou er wel rekening mee dat als je desktopspeakers of hoofdtelefoon het volume, de kracht en de respons hebben van een plastieken beker, je geen mirakels mag verwachten.

,

De meegeleverde USB-plug zou eventueel wel voor kopzorgen bij de aansluiting kunnen zorgen. Onderaan de Dreambass zit de mini USB-aansluiting, en de meegeleverde ‘elleboog’ is rigide. Out-of-the-box kun je de DreamBass alleen maar aansluiten als je USB-poorten horizontaal en naast elkaar staan.

Ook voor laptops met USB-poorten achteraan zou dit voor problemen kunnen zorgen: de interface staat verticaal omhoog en zou dus wel eens met je scherm kunnen botsen als je je laptop te ver opent. Omdat het om een mini-USB-aansluiting gaat, is dat probleem wel eenvoudig op te lossen: gebruik gewoon een andere kabel dan het meegeleverde exemplaar. Er zit trouwens ook nog een microfooningang op de DreamBass. Alleen is het effect van die basversterking niet merkbaar.

,

Alles bij elkaar is dit product zijn geld wel waard. Het kost dan ook niet veel, want dit moet de goedkoopste USB-audio-interface zijn die we ooit in handen hebben gehad – maar het is verre van de slechtste.

Vooral voor laptops of netbooks met uitzonderlijk slechte ingebouwde geluidskaarten zou deze interface wel eens de geknipte oplossing kunnen zijn. Wie echter net iets meer de audiofiele kant uitwil, kan beter terecht bij (duurdere) producten genre een DAC met USB-aansluiting, bijvoorbeeld van nuforce of Cambridge Audio.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.