Toon alles (4)
Robby Sterkens

Force Feedback

Ondanks het hoge gewicht van de pedalenset raden we je toch aan om hem stevig neer te zetten, liefst geruggensteund door een ander voorwerp – ervan uitgaande dat je niet in het bezit bent van een volledige raceopstelling met een aangepaste stoel en houders om het stuur en de pedalenset op te monteren. Creatief zijn met een stevig op de poten staande salontafel en een comfortabele stoel of zetel is voldoende om voor het nodige spelplezier te zorgen.

Ook het stuur moet goed bevestigd worden op een stevige ondergrond, want dat krijgt het soms zwaar te verduren van de indrukwekkende Force Feedback-ondersteuning. De aparte Force Feedback-motor van de T500 RS heeft een vermogen van 65 watt en levert een koppel van 150 mNm bij drieduizend toeren per minuut. Vrij vertaald: race je van curbstone naar curbstone, dan zal je de nodige trekken aan het stuur te verduren krijgen. Denk je de tegenstander even het decor in te rammen, dan hopen we alvast dat je het stuur stevig in handen hebt!

‘HallEffect Accurate Technology’ is de naam van de nieuwe technologie die Thrustmaster heeft ontwikkeld voor zijn gameproducten die bewegingen moeten doorgeven aan een pc of console. De technologie maakt geen gebruik van mechanische sensors, maar van magnetische 3D-sensors met de HallEffect-technologie. Die zorgt ervoor dat alles veel nauwkeuriger geregistreerd kan worden. Daarenboven gebeurt alles zonder enige wrijving en is er geen sprake van slijtage.

Een ander groot probleem van de stuurwielen van vroeger, ‘dode zones’ waarbij er geen precieze respons is op een beweging van het stuur, is eveneens aangepakt bij de T500 RS. De kleinste beweging van het stuur resulteert al in een reactie op het scherm. Races in Gran Turismo 5 zijn hierdoor zeer natuurlijk, voorspelbaar en vloeiend, zonder schokken.
 


Nu we het toch over deze game hebben: de Thrustmaster T500 RS is een van de twee officieel door PlayStation ondersteunde stuurwielen voor de exclusief op de PS3 verschenen racegame. Ook andere racegames zijn speelbaar met de T500 RS, maar dan wel zonder de Force Feedback-effecten.

Hopelijk komt daar in de nabije toekomst snel verandering in en krijgen ook andere racegames volledige ondersteuning van Thrustmaster. Dat men er actief mee bezig is, bewijst de recente release van een patch voor Gran Turismo 5 waarmee je de Force Feedback-kracht van de T500 RS nog preciezer kan afregelen. (Update: Thrustmaster kondigde op de Facebook-pagina van de T500 RS onlangs aan dat de set ook volledig compatibel wordt met DiRT 3. Deze testen we kortelings.)

Ook pc-gamers blijven niet langs de zijlijn staan, want voor hen heeft Thrustmaster een speciale pc-driver uitgebracht. Met zijn usb-aansluiting is de T500 RS makkelijk aan te sluiten op een pc en kan je dus ook pc-racegames spelen.

gerelateerde items